PREMINUO PROŠLE NEDJELJE

Avion sa tijelom Mugabea poletio iz Singapura za Zimbabve

Kada stigne u Zimbabve tijelo će biti prenijeto u njegovo selo Zvimba zapadno od Hararea gde će biti bdenje, rekao je jedan od njegovih nećaka, piše Frans pres
925 pregleda 0 komentar(a)
Automobil sa Mugabeovim tijelom, Foto: Beta/AP
Automobil sa Mugabeovim tijelom, Foto: Beta/AP

Privatni avion sa tijelom bivšeg predsjednika Zimbavvea Roberta Mugabea poletio je danas iz Singapura, na putu za njegovu domovinu, prenose mediji.

Mugabe je bio na liječenju u bolnici u Singapuru gde je umro prošle nedjelje u 96. godini.

Mugabe je prvi predsjednik od sticanja nezavisnosti njegove zemlje od Britanije 1980. Bio je na vlasti gotovo četiri decenije prije nego što ga je vojska smijenila 2017. godine.

Specijalno iznajmljen avion sa Mugabeovim tijelom će, kako se očekuje, sletjeti u 15.00 u Harare, rekli su članovi porodice agenciji Rojters, prenosi BBC.

Kada stigne u Zimbabve tijelo će biti prenijeto u njegovo selo Zvimba zapadno od Hararea gde će biti bdenje, rekao je jedan od njegovih nećaka, piše Frans pres.

U četvrtak i petak Mugabeovo tijelo biće izloženo na stadionu Rufaro u predgrađu Hararea da bi građani mogli da mu odaju počast. Na tom stadionu je Mugabe, 18. aprila 1980. položio zakletvu i preuzeo vođstvo bivše Rodezije koja je bila pod britanskom dominacijom.

Tu će biti održana i zvanična pogrebna ceremonija a sahrana će biti u nedjelju.

Za sada se ne zna gdje će biti sahranjen zbog izveštaja o neslaganju izmedju porodice i vlade predsednika Emersona Mnangagve, prenosi BBC.