"OPASNA ESKALACIJA"

Rijad osudio Netanjahuovu najavu aneksije djelova Zapadne obale

Rijad je takođe zatražio hitan sastanak ministara spoljnih poslova 57 zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), dodala je agencija
454 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Saudijska Arabija je ocijenila kao "opasnu eskalaciju" obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će pripojiti strateški dio okupirane Zapadne obale ako bude ponovo izabran na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Kraljevina smatra da je ta izjava vrlo opasna eskalacija protiv palestinskog naroda i da predstavlja flagrantno kršenje povelje UN i principa međunarodnog prava", javila je sinoć zvanična saudijska novinska agencija SPA, pozivajući se na dvor.

Rijad je takođe zatražio hitan sastanak ministara spoljnih poslova 57 zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), dodala je agencija.

Saudijska Arabija je pozvala međunarodnu zajednicu da osudi i odbaci Netanjahuovu izjavu i da smatra ništavnim svako djelovanje koje je rezultat te akcije.

Netanjahu je sinoć najavio početak aneksije jevrejskih naselja na Zapadnoj obali ako ponovo postane premijer. On je precizirao da će najprije proširiti izraelski suverenitet nad dolinom rijeke Jordan i sjevernim dijelom Mrtvog mora.

Dolina rijeke Jordan predstavlja oko 30 odsto Zapadne obale, palestinske teritorije koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Preporučujemo za Vas