SAD će zabraniti aromatizovane elektronske cigarete

Svi ukusi osim ukusa duvana uskoro će biti povučeni s tržišta, objasnio je američki ministar zdravstva
1747 pregleda 0 komentar(a)
Direktor jedne škole u Masačusetsu sa oduzetim predmetima od učenika, Foto: AP
Direktor jedne škole u Masačusetsu sa oduzetim predmetima od učenika, Foto: AP

Vlada američkog predsjednika Donalda Trampa najavila je u srijedu da će sljedećih mjeseci u Sjedinjenim Državama biti zabranjena prodaja aromatizovanih elektronskih cigareta, kako bi se spriječila njihova sva veća popularnost među američkim učenicima i studentima.

"Puno ljudi misli da su elektronske cigarete sjajne", rekao je američki predsjednik i dodao da "tu nema ničeg sjajnog, već puno problema".

Svi ukusi osim duvana biće povučeni s tržišta

Istovremeno su zdravstvene vlasti najavile skoru zabranu aromatizovanih tečnosti, npr. po mentolu, mangu ili jagodi, ne zato što bi te tečnosti bile štetne, već zato što privlače generacije mladih koje postaju zavisne od nikotina, poništavajući godine napretka u borbi protiv pušenja.

Svaki četvrti srednjoškolac puši elektronske cigarete 2019. godine u SAD, prema godišnjem istraživanju objavilo je ministarstvo zdravlja i podsjetilo da je 2017. i 2018. svaki peti srednjoškolac pušio te cigarete.

Svi ostali ukusi osim ukusa duvana uskoro će biti povučeni s tržišta, objasnio je američki ministar zdravstva Aleks Azar, prenosi Hina.

Tekst zakona će biti objavljen za nekoliko sedmica i na snagu će stupiti 30 dana kasnije.

Bonus video: