Mosad špijunira Trampa?

„Politiko”: Izrael postavio špijunske naprave blizu Bijele kuće kako bi prisluškivao razgovore predsjednika SAD
4541 pregleda 4 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: AP
Bijela kuća, Foto: AP

Izrael je optužen da je podmetnuo mobilne špijunske uređaje nađene u blizini Bijele kuće i na drugim osjetljivim lokacijama u Vašingtonu tokom proteklih dvije godine, objavio je portal „Politiko” pozivajući se na izjave trojice bivših američkih zvaničnika.

Prema pisanju portala, naprave za nadgledanje mobilnog telefona su po svoj prilici bile namijenjene za špijuniranje američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovih bliskih saradnika, a otkrivene su tokom njegovog mandata.

Portparol Ambasade Izraela u Vašingtonu, Elad Strohmajer, je za „Politiko” kazao da su „te optužbe apsolutna glupost” i istakao da „Izrael ne izvodi špijunske operacije u SAD i tačka”. Međutim, bivši američki obavještajni zvaničnici su kazali da je nakon detaljno sprovedenih forenzičkih analiza „prilično jasno da su Izraelci odgovorni”.

„Politiko” navodi i da Trampova administracija nije preduzela adekvatne mjere u odgovoru na ponašanje Izraela i da za razliku od ranijih slučajeva stranog špijunaranja Bijela kuća nije ukorila Vladu Izraela.

FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost su odbili da komentarišu navode.

Nakon što je priča o špijunskim uređajima objavljena, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kategorično porekao da Izrael stoji iza toga. „Imamo direktivu, ja imam direktivu: bez špijunskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, bez špijuna”, kazao je on novinarima. „To se strogo sprovodi, bez izuzetaka. Taj izvještaj je potpuna izmišljotina”, kazao je predsjednik Izraela.

Međutim, bivši zvaničnici sa iskustvom u špijunaži odbacuju izraelsku tvrdnju i kažu da je samo formalne prirode.

„Izraelci su prilično agresivni u špijunaži. Oni samo brinu o zaštiti bezbjednosti države Izrael i uradiće sve što smatraju da je potrebno da bi postigli cilj”, rekao je jedan bivši obavještajni zvaničnik.

U njihovoj branši, izraelska obavještajna služba ima žestoku reputaciju. Međutim, i oni ponekad prave greške i „nijesu visoki dva metra kako ih predstavljaju u filmovima”, kazao je za „Politiko” jedannbivši obavještajni zvaničnik.

Tajni identiteti pripadnika Mosadovog specijalnog tima ubica, od koji su se neki predstavljali kao teniseri, razotrkiveni su 2010. nakon što je na internetu objavljen snimak od trideset minuta na kojem se vidi kako ulaze u luksuzni hotel u Dubaiju gdje su u sobi ubili vodećeg Hamasovog teroristu.

Tramp je poznat po tome da se ne pridržava bezbjednosnih protokola u Bijeloj kući. „Politiko” je u maju 2018. objavio da predsjednik SAD često koristi nedovoljno bezbjedne mobilne telefone za komunikaciju sa prijateljima i savjetnicima. „Njujork tajms” je u oktobru 2018. objavio da kineski špijuni često prisluškuju Trampove razgovore, što je predsjednik odbacio kako potpunu neistinu.

Što se tiče nedavnog otkrića o izraelskom špijuniranju Bijele kuće, jedan bivši visoki američki obavještajni zvaničnik je kazao da to pokreće određene bezbjednosne brige, ali se našalio: „Sa druge strane, možete li zamisliti šta mi radimo u Tel Avivu”.

Bonus video: