FOTO i VIDEO Haos u Hongkongu: Sukobi demonstranata i pristalica Kine

Stotine pro-kineskih demonstranata pjevale su kinesku nacionalnu himnu, mahali zastavama i uzvikivali parole u Amoj plazi u gusto naseljenom distriktu Kovlun. Opozicioni demonstranti su se ubrzo okupili na tom mjestu, a tenzije su porasle kada su dvije grupe počele da optužuju jedna drugu, prenosi AP
1424 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Hongkongu, Foto: Reuters
Danas u Hongkongu, Foto: Reuters

U Hongkongu su danas izbili sukobi između pristalica Kine i demonastanata koji traže demokratske reforme u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji, prenosi Tanjug.

Stotine pro-kineskih demonstranata pjevale su kinesku nacionalnu himnu, mahali zastavama i uzvikivali parole u Amoj plazi u gusto naseljenom distriktu Kovlun.

Opozicioni demonstranti su se ubrzo okupili na tom mjestu, a tenzije su porasle kada su dvije grupe počele da optužuju jedna drugu, prenosi AP.

Situacija je postala haotična kada su dvije grupe počele da razmjenjuju udarce, a policija je intervenisala i privela nekoliko ljudi, navodi AP, a prenosi Tanjug.

Prodemokratski aktivisti u Hongkongu planiraju da danas zauzmu šoping centre, nakon što su protekle noći tokom protesta formirali ljudske lance noseći svjetiljke.

Demonstranti planiraju i da se okupe ispred Konzulata Velike Britanije, kako bi zahtijevali da Kina poštuje Zajedničku deklaraciju koju je potpisala 1984. godine sa Londonom o budućnosti bivše britanske kolonije koja je vraćena pod kinesku upravu 1997. godine.

Stotine demonstranata su u petak mirno prošli ulicama, pjevajući pjesme povodom jesenjeg festivala, što je u suprotnosti sa prethodnim vikendima kada je policija koristila suzavac, gumene metke i vodeni top.

Demonstranti su se takođe okupljali u šoping centrima gde su se povremeno koškali sa pristalicama Kine, prenosi Rojters.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog zakona o ekstradiciji koji je sada povučen, ali su prerasli u borbu za veći stepen demokratije, a mnogi mladi demonstranti izražavaju nezadovoljstvo i zbog visokih životnih troškova i nedostatka radnih mjesta, navodi Rojters.

Galerija

Bonus video: