ZBOG "ISTORIJE BJEŽANJA"

Asanž će u zatvoru sačekati odluku o izručenju SAD

Osnivač Vikiliksa je trebalo da izađe iz pritvora 22. septembra, ali mu je rečeno da će biti zadržan u zatvoru
487 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupa pristalica osnivača Vikiliksa, Foto: AP
Sa skupa pristalica osnivača Vikiliksa, Foto: AP

I kada istekne vremenski period za koji mu je pritvor određen, Džulijan Asanž će ostati iza rešetaka zatvora "Belmarš" zbog njegove "istorije bježanja", piše Gardijan.

Asanžu je prethodno određen pritvor u trajanju od 50 nedjelja pošto je se nije pojavio na sudu, sakrivši se u ekvadorsku ambasadu.

Osnivač Vikiliksa je trebalo da izađe iz pritvora 22. septembra, ali mu je rečeno da će biti zadržan u zatvoru zbog "suštinskih osnova da bi opet mogao da izbjegne da se pojavi pred sudom".

U razgovoru putem video-linka okružni sudija Vanesa Baricer rekla je Asanžu da će od statusa zatvorenika preći u status osobe kojoj prijeti izručenje, navodi britanski list.

"Stoga sam vašem advokatu dala priliku da podnese zahtjev za određivanje kaucije, ali je ona je to odbila. To i ne čudi, budući na vašu istoriju izbjegavanja da se pojavite pred sudom", dodala je Baricerova.

Na pitanje da li razumije ovo što mu je rekla, Asanž je odgovorio: "Ne baš. Siguran sam da će mi advokati objasniti".

Sljedeće saslušanje određeno je za 11 oktobar, a konačna odluka o izručenju SAD očekuje se februaru sljedeće godine.

Asanž se suočava sa američkom optužnicom u 18 tačaka koja uključuje Akt o špijunaži. Propis star 102 godine zabranjuje objavljivanje državnih tajni, potpuno zanemarujući Prvi amandman Ustava SAD o slobodi govora.

Upućeni smatraju da taj zakon ne bi prošao američki Ustavni sud ukoliko opet bude upotrijebljen, prenosi RTS.

Vikiliks je objavio komunikaciju vojske SAD u vezi sa sukobima u Avganistanu i Iraku kao i veliki broj diplomatskih depeša. 

Asanž je 2012. godine dobio je azil Ekvadora i ušao ambasadu te zemlje u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje. 

U ambasadi je proveo skoro sedam godina. Uhapšen je pošto mu je Ekvador uskratio status azilanta.

Preporučujemo za Vas