Katastrofalne posljedice koje ostavlja posao moderatora u Facebooku

Opisuju kako su, za praktično minimalnu platu, primorani da osam sati dnevno gledaju scene nasilje i maltretiranja, da rade noćne smjene i vikendima
3879 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Posao moderatora u Facebooku i dalje ostavlja psihičke ožiljke na zaposlene u kompaniji uprkos višemjesečnim naporima da se poboljšaju uslovi rada za hiljade saradnika, piše britanski "Gardijan".

Grupa sadašnjih i bivših saradnika koji godinama po ugovoru rade kao moderatori za Facebook kazala je za britanski list da su njihove kolege postale "ovisne" od uznemiravajućeg sadržaja i da pojedini prave prilično ekstremne lične kolekcije.

Takođe su kazali da su se pojedini okrenuli ekstremnoj desnici pod uticajem govora mržnje i lažnih vijesti kojima su svakodnevno izloženi.

Oni za britanski list opisuju kako su, za praktično minimalnu platu, primorani da osam sati dnevno gledaju scene nasilje i maltretiranja, da rade noćne smjene i vikendima.

Jedan aspekat posla je naročito stresan za moderatora, a to je praćenje razgovora između odraslih i maloljetnika koji su algoritmima označeni kao moguće seksualno iskorištavanje.

Takvi privatni razgovori, od kojih je njih 90 odsto seksualne prirode, su zastrašujući, kazao je za "Gardijan" jedan moderator.

"Počinjete da saznajete više o vrsti distopijskog društva koje svakodnevno gradimo", dodao je on.

"Imate bogate bijelce iz Evrope i SAD koji pišu djeci sa Filipina i traže fotografije seksualne prirode u zamjenu za 10, 20 dolara".

Moderatori, čija su imena izmijenjena, za "Gardijan" su govorili pod uslovom da ostanu anonimni jer su sa Facebookom potpisali ugovor o povjerljivosti.

Danijel, bivši moderator je kazao:

"Mi smo neka vrsta pionira u ovoj oblasti... To je potpuno nova vrsta posla, i sve je u suštini još na bazi eksperimenta".

Đina, koja takođe radi kao moderator je kazala da smatra da je to kršenje ljudskih prava.

"Ne možete tražiti od nekoga da radi brzo, da radi dobro i da gleda uznemiravajuće sadržaje. Ono što mi gledamo je loše”.

Moderatori takođe navode da se dešava da govor mržnje kojem su svakodnevno izloženi utiče i na njihove političke stavove. Pojedine njihove kolege su od liberalnih, progresivnih osoba postale konzervativne i zatvorene.

U februaru je tehnološki sajt "Verdž" objavio jedan od prvih izvještaja o poslu moderatora u Facebooku.

U tom članku se takođe navodi da su moderatori u Americi često usvajali desničarske stavove nakon što su bili izloženi takvom sadržaju i naveden je primjer bivšeg moderatora koji "sada spava da pištoljem pored kreveta" nakon što ga je traumatizovao snimak napada nožem.

Članak u februaru je podstakao reforme. Moderatori u Berlinu kažu da su se nakon objavljivanja izvještaja za njihov posao odmah zainteresovali odgovorni u kompaniji. Prije toga od njih se tražilo da pregladaju 1.000 sadržaja dnevno - više od jednog svakih 30 sekundi tokom smjene od osam sati. To je sada smanjeno na 400, 500 sadržaja, ali moderatori tvrde da to ne rješava suštinski problem.

"Mislim da je važno otvoriti debatu o ovom poslu”, kazao je Danijel za "Gardijan" i dodao da je rješenje jednostavno - "zaposlite više ljudi”.

U saopštenju Facebook je naveo:

"Moderatori sadržaja obavljaju ključni posao kako bi naša zajednica bila bezbjedna, a mi odgovornost za njihovu dobrobit shvatamo krajnje ozbiljno. Blisko sarađujemo sa našim partnerima kako bi se pobrinuli da pruže potrebnu podršku, uključujući obuku, psihološku podršku i tehnologiju kako bi se ograničila njihova izloženost uznemiravajućem sadržaju".

Bonus video: