Senator blizak Trampu nazvao napade u Arabiji "ratnim činom"

Lindzi Grejem, jedan od takozvanih jastrebova iz Trampovog okruženja, kazao je da je predsjednikov umjereni odgovor na iransko rušenje američkog drona u junu "iranski režim očito shvatio kao znak slabosti"
746 pregleda 1 komentar(a)
Grejem, Foto: J. Scott Applewhite/AP
Grejem, Foto: J. Scott Applewhite/AP

Američki senator blizak predsjedniku Donaldu Trampu nazvao je u utorak napade na saudijska naftna postrojenja ratnim činom istaknuvši da je učestvovanje Irana u napadima neupitno.

Republikanski senator Lindzi Grejem je rekao da je očito da se tako sofisticiran napad ne može izvesti bez blagoslova i direktnog učestvovanja Irana.

"To je ratni čin u pravom smislu", dodao je u saopštenju objavljenom nakon susreta potpredsjednika Majka Pensa s republikanskim senatorima.

Senator, koji uživa Trampovo povjerenje, pozvao je na "obnovu sistema odvraćanja od iranske agresije".

Grejem, jedan od takozvanih jastrebova iz Trampovog okruženja, dodao je da je predsjednikov umjereni odgovor na iransko rušenje američkog drona u junu "iranski režim očito shvatio kao znak slabosti", prenosi Hina.

Za vikend je odmah objavio na Tviteru da bi Vašington trebao razmisliti o "napadu na iranske rafinerije" kao odgovor na napad na saudijska naftna postrojenja, čime bi se obračunao sa režimom.

I drugi republikanski predstavnici, pa tako i Marko Rubio, rekli su da su sigurni da je Iran odgovoran za napade. No nekolicina ih je pozvala na oprez u izboru odluke o američkoj reakciji.

Republikanski senator Džim Rih, čelnik moćnog spoljnopolitičkog odbora, otklonio je mogućnost brzog vojnog odgovora Iranu.

"Daleko smo od toga. Još smo u fazi analize", rekao je novinarima.

Bonus video: