Kanada: Šef obavještajaca htio da proda tajne?

Bezbjednosni eksperti kažu da bi ovaj slučaj mogao nanijeti štetu poziciji Kanade unutar mreže „Petoro očiju” o razmjeni obavještajnih podataka
765 pregleda 0 komentar(a)
Ortis je generalni direktor obavještajne jedinice kanadske policije, Foto: Reuters
Ortis je generalni direktor obavještajne jedinice kanadske policije, Foto: Reuters

Kanada sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima nakon što je najviši zvaničnik policijske obavještajne službe optužen za odavanje tajni, kazao je juče premijer Džastin Trudo.

Kameron Ortis, generalni direktor obavještajne jedinice nacionalne policije, imao je pristup izuzetno osjetljivim domaćim i inostranim obavještajnim podacima, a njegovo hapšenje prošle nedjelje izazvalo je strahove o mogućem značajnom bezbjednosnom propustu, prenio je Rojters.

Protiv Ortisa je u petak podignuta optužnica u skladu sa zakonom iz 2012. godine koji se koristi za krivično gonjenje špijuna.

Bezbjednosni eksperti kažu da bi ovaj slučaj mogao nanijeti štetu poziciji Kanade unutar mreže „Petoro očiju” o razmjeni obavještajnih podataka.

Obavještajnoj mreži pored Kanade pripadaju Sjedinjene Države, Australija, Novi Zeland i Britanija.

„U direktnom smo kontaktu sa našim saveznicima u oblasti bezbjednosti, ne samo sa članicama grupe ‘Petoro očiju’”, kazao je juče Trudo i dodao da ovom slučaju pristupaju krajnje ozbiljno.

Kanadski bezbjednosni zvaničnici pokušavaju da utvrde da li su procurili podaci, a rade pod pretpostavkom da ukoliko je došlo do toga, onda su Kina i Rusija glavni korisnici, kazali su izvori za Rojters. Kanadski zvaničnici tvrde da je Kina, naročito, bila agresivna u nastojanjima da dođe do osjetljivih informacija.

Kanadski mediji su objavili da je američki FBI obavijestio kanadske vlasti o mogućem curenju podataka pošto je, istražujući odvojeni slučaj 201, otkrio da je neko kontaktirao šefa kanadske kompanije „Fantom sikjur” nudeći da proda tajne.

Šef te kompanije je prošle godine priznao krivicu za omogućavanje međunarodnog šverca narkotika tako što je narko-kartele snabdijevao šifrovanim napravama za komunikaciju.

Bonus video: