FOTO Masovni protesti širom svijeta: Poziv na hitnu akciju protiv klimatskih promjena

Protesti su počeli na pacifičkim ostrvima - najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora - i u Australiji, gdje su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mjesta kao što je Alis Springs
5492 pregleda 1 komentar(a)
Na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo u ministarstvo za zaštitu životne sredine gdje su legli na pod i pravili se da su mrtvi, Foto: Reuters
Na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo u ministarstvo za zaštitu životne sredine gdje su legli na pod i pravili se da su mrtvi, Foto: Reuters

Stotine hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je u petak na ulice gradova širom svijeta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtjev svjetskim liderima da usvoje hitne mjere da se spriječi klimatska katastrofa, prenosi Glas Amerike (VOA).

Protesti su počeli na pacifičkim ostrvima - najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora - i u Australiji, gdje su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mjesta kao što je Alis Springs.

Protesti su se zatim proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti snimci protesta, od nekoliko desetina učenika u Abudži u Nigeriji, do desetina hiljada ljudi na ulicama Hamburga u Njemačkoj.

Protesti, koje je inspirisala 16-godišnja aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg, održavaju se u oko 150 država, a učesnici od vlada traže da preduzmu hitnu akciju da ograniče štetne posljedice klimatskih promjena.

Vrhunac štrajka biće u Njujorku, gdje će Tunberg, koja je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi protest ispred sjedišta Ujedinjenih nacija.

Tunberg je na Tviteru pomenula "ogromnu masu ljudi" u Sidneju koja će, kako je tvitovala, biti standard za štrajkove u Aziji, Evropi i Africi.

Organizatori su naveli da će demonstrancije biti različite širom svijeta, ali da je cilj da se podigne svijest o klimatskim promjenama i zahtijeva politička akcija da se zaustave faktori koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Na samitu Ujedinjenih nacija, svjetski lideri će ove sedmice raspravljati o strategijama za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, kao što je prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

To pitanje je ključno za pojedna ostrva u Pacifiku, koja su više puta apelovala na bogatije države da ulože veće napore na sprječavanju porasta nivoa mora.

Na protestu u Kiribatiju, učenici su nosili transparente na kojima je pisalo "Mi ne tonemo, već se borimo".

Djeca na Solomonskim ostrvima nosila su tradicionalne suknje i drvene štitove.

Na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo je u ministarstvo za zaštitu životne sredine, gdje su legli na pod i pravili se da su mrtvi.

"Ovo će se dogoditi ako se sada ne zaustave klimatske promjene", poručili su neki od učesnika štrajka.

U indijskoj finansijskoj prijestonici Mumbaju, gdje su monsuni izazvali poplave i prekide u saobraćaju, djeca iz najmanje 10 škola pridružila su se protestima.

U Kini, najvećem izvoru emisija štetnih gasova, protesti nisu bili odobreni.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredini poručili su da će omladina pronaći način da preduzme akciju, navodi VOA.

Galerija

Bonus video: