NHTSA POVUKLA IZUZEĆE

Kalifornija tužila Trampa zbog propisa o ekologiji: Pridružile joj se još 22 države

Demokratski guverner Gavin Njusom, koji se sukobio sa Trampom na više frontova, obećao je da će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje djece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovjekove sredine
508 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Kalifornija je tužila administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa kako bi je spriječila da ukine propise te države o ograničavanju gasova staklene bašte i standarde ekonomičnosti goriva za automobile i kamione, mobilišući pomoć druge 22 države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike, prenio je danas Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni i automobili smiju da emituju.

Ali, od 70-ih godina, Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitet vazduha.

U četvrtak, Administracija za nacionalnu bezbjednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek poslije 60 dana, ali lideri država nisu željeli da čekaju sa podnošenjem tužbe.

Demokratski guverner Gavin Njusom, koji se sukobio sa Trampom na više frontova, obećao je da će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje djece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovjekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogađa samo Kaliforniju.

Trinaest drugih zemalja, plus Distrikt Kolumbija, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Portparol NHTSA odbio je da komentariše tužbu.

Ali u četvrtak, sekretarka za transport Elejn Čao rekla je da pravila "čine automobile skupljim" i da "ometaju bezbjednost", pošto se kupci odvraćaju od kupovine novijih, bezbjednijih vozila.

NHTSA je saopštila da je ovlašćena da uspostavlja nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadređeni lokalnim i programima država.

Kaliforniji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci iz Kolorada, Konektiketa, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Masačusetsa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, Novog Meksika, Njujorka, Sjeverne Karoline, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlenda, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona i Viskonsina.

Gradovi Njujork i Los Anđeles, i Distrikt Kolumbija takođe su se pridružili tužbi.

Preporučujemo za Vas