kontradiktoran u vezi objavljivanja razgovora

Tramp tvrdi da nije vršio pritisak na Ukrajinu za pokretanje istrage o Bajdenu

Zelenski se oglasio iz Kijeva i kazao da se nada "svrsishodnom" razgovoru s predsjednikom Trampom ove sedmice. Takođe je kazao da se nada skorašnjem sastanku s čelnicima Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas
558 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp opovrgnuo je da je vršio pritisak  na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom demokratskom suparniku Džou Bajdenu, ali je oklijevao u odgovoru na pitanje hoće li objaviti sadržaj  telefonskog razgovora koji, kako tvrde demokrate, predstavlja temelj za  pokretanje postupka njegovog opoziva.

Na pitanje je li vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika  Volodimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora u julu da pokrene  korupcijsku istragu o Bajdenu i njegovom sinu u zamjenu za američku vojnu  pomoć, Tramp je odgovorio: "Ne, nisam".

Bajden, bivši potpredsjednik, čiji je sin Hanter radio za kompaniju  koja istražuje gas u Ukrajini, glavni je kandidat u demokratskoj trci za predsjedničku nominaciju koji bi se mogao suočiti s Trampom na  izborima 2020.

Što se tiče objavljivanja sadržaja telefonskog razgovora, Tramp je bio kontradiktoran.

"Možda bih to mogao učiniti, bio je to vrlo zanimljiv razgovor. Nadam  se da ćete vidjeti transkript razgovora i nadam se da će to biti  uskoro", kazao je Tramp, dodavši da objavljivanje sadržaja razgovora sa  šefovima stranih država "nije veliki presedan".

Vašington Post je juče objavio da je Ukrajini, nedjelju dana prije  telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, uskraćena vojna pomoć u  vrijednosti od 400 miliona dolara, no zvaničnik administracije je za  list objasnio da je ta odluka donesena zbog nedoumica vezanih uz  korupciju u toj zemlji.

Zelenski se oglasio iz Kijeva i kazao da se nada "svrsishodnom"  razgovoru s predsjednikom Trampom ove sedmice. Takođe je kazao da se  nada skorašnjem sastanku s čelnicima Ukrajine, Rusije, Francuske i  Njemačke o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas.

"Želimo s tog sastanka izaći s nekim rezultatima u pogledu specifičnih  odredbi za okončanje rata i vraćanja naše teritorije", rekao je  Zelenski.