Tramp tvrdi da nije vršio pritisak na Ukrajinu za pokretanje istrage o Bajdenu

Zelenski se oglasio iz Kijeva i kazao da se nada "svrsishodnom" razgovoru s predsjednikom Trampom ove sedmice. Takođe je kazao da se nada skorašnjem sastanku s čelnicima Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas
558 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp opovrgnuo je da je vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom demokratskom suparniku Džou Bajdenu, ali je oklijevao u odgovoru na pitanje hoće li objaviti sadržaj telefonskog razgovora koji, kako tvrde demokrate, predstavlja temelj za pokretanje postupka njegovog opoziva.

Na pitanje je li vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora u julu da pokrene korupcijsku istragu o Bajdenu i njegovom sinu u zamjenu za američku vojnu pomoć, Tramp je odgovorio: "Ne, nisam".

Bajden, bivši potpredsjednik, čiji je sin Hanter radio za kompaniju koja istražuje gas u Ukrajini, glavni je kandidat u demokratskoj trci za predsjedničku nominaciju koji bi se mogao suočiti s Trampom na izborima 2020.

Što se tiče objavljivanja sadržaja telefonskog razgovora, Tramp je bio kontradiktoran.

"Možda bih to mogao učiniti, bio je to vrlo zanimljiv razgovor. Nadam se da ćete vidjeti transkript razgovora i nadam se da će to biti uskoro", kazao je Tramp, dodavši da objavljivanje sadržaja razgovora sa šefovima stranih država "nije veliki presedan".

Vašington Post je juče objavio da je Ukrajini, nedjelju dana prije telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, uskraćena vojna pomoć u vrijednosti od 400 miliona dolara, no zvaničnik administracije je za list objasnio da je ta odluka donesena zbog nedoumica vezanih uz korupciju u toj zemlji.

Zelenski se oglasio iz Kijeva i kazao da se nada "svrsishodnom" razgovoru s predsjednikom Trampom ove sedmice. Takođe je kazao da se nada skorašnjem sastanku s čelnicima Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas.

"Želimo s tog sastanka izaći s nekim rezultatima u pogledu specifičnih odredbi za okončanje rata i vraćanja naše teritorije", rekao je Zelenski.

Bonus video: