"ZAJEDNIČKO LIDERSTVO JE MOGUĆE"

Izrael: Netanjahu dobio mandat pa pozvao rivala Ganca u vladu

Netanjahu je naglasio da takva široka vlada jedinstva "mora biti brzo formirana" ili "će po svoj prilici biti obrazovana kao posljednji izlaz", prenijeli su izraelski mediji
1614 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu i Rivlin, Foto: Reuters
Netanjahu i Rivlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2019. 20:26h

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je večeras dobio mandat da formira novu vladu nakon prošlonedjeljnih izbora, pozvao je svog rivala Benija Ganca da mu se pridruži u vladi jedinstva.

“Mislim da je potrebno da obrazujemo vladu jedinstva zajedno”, rekao je Netanjahu, ocijenivši da je “ zajedničko liderstvo” moguće.

On je time nagovijestio da je otvoren za dogovor o rotaciji na funkciji premijera.

Netanjahu je naglasio da takva široka vlada jedinstva "mora biti brzo formirana" ili "će po svoj prilici biti obrazovana kao posljednji izlaz", prenijeli su izraelski mediji.

On smatra da nema poente u odugovlačenju procesa i obećava da će vratiti mandat predsjedniku Izraela Reuvenu Rivlinu ako ne uspije da obrazuje vladajuću koaliciju.

Netanjahu je to rekao pošto mu je Rivlin dao mandat da obrazuje novu vladu poslije neuspjeha pregovora između njegove konzervativne partije Likud i Gancovog saveza centra "Plavo bijelo" o formiranju vlade jedinstva.

Dvije strane nisu mogle da se dogovore ko bi je predvodio, a Ganc je tokom izborne kampanje govorio da neće sjedjeti u vladi sa Netanjahuom kojem prijete optužnice za prevaru i zloupotrebu povjerenja, u tri slučaja, uključujući jednu za mito.

Izbori održani 17. septembra bili su drugi ove godine.

Poslije prvog glasanja u aprilu Netanjahu je takođe dobio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju, ali nije u tome uspio.

Poslije toga šansa nije data Gancu da on to pokuša, već je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Rivlin i zvanično povjerio mandat Netanjahuu

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin večeras je zvanično povjerio premijeru Benjaminu Netanjahuu još jednu šansu da formira vladu pošto mu to nije pošlo za rukom nakon izbora u aprilu.

Netanjahu sada ima na raspolaganju četiri nedjelje da ispuni taj zadatak.

On se večeras sastao u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu sa Rivlinom i glavnim rivalom na drugim izborima ove godine održanim 17. septembra, vođom partije centra "Plavo bijelo", Benijem Gancom, u posljednjem pokušaju da se dogovore o vladi nacionalnog jedinstva.

"Netanjahu ima više šansi da formira vladu", rekao je Rivlin, apelujući na stranke da prestanu da diskvalifikuju jedna drugu.

Predsjednik Izraela je izrazio žaljenje što nije osnovana vlada nacionalnog jedinstva.

Netanjahua je za premijera predložilo 55 poslanika, uključujući članove njegovog konzervativnog "Likuda" i saveznike iz desničarske "Jamine", kao i dvije vjerske partije, "Šas" i "Ujedinjena Tora judaizam".

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje, ali njegov savez po konačnim rezultatima glasanja objavljenim danas ima jedno poslaničko mjesto više, 33, od Netnjahuove stranke sa 32 poslanička mandata.

Netanjahuu će za vladajuću koaliciju od 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, biti potrebni nacionalistička partija "Izrael naš dom" bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, savez lijevog centra "Laburisti Gešer" ili možda glavni rival "Plavo bijelo".

Svi su više puta rekli da neće ući u koaliciju koju predvodi Netanjahu, kome prijete optužnice za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom, podsjećaju izraelski mediji.

Ako Netanjahu ne uspije da formira vladu ni poslije produženja roka od dvije nedjelje predsjednik može dati šansu Gancu ili drugom kandidatu iz "Likuda".

On takođe može da obavijesti predsjednika Kneseta da nema kandidata.

Tada će bilo koji član Kneseta koji se za to odluči imati na raspolaganju 21 dan da pokuša da formira vladajuću koaliciju.

Predsjednik Izraela je, poslije izbora prošle nedjelje, najavio da će učiniti sve da izbjegne treće izbore ove godine.

Od osnivanja države 1948. se nije desilo da se glasa dva puta za nekoliko mjeseci.

Preporučujemo za Vas