Kako funkcioniše procedura impičmenta: Tramp u društvu Džonsona, Niksona i Klintona

Svaki član Predstavničkog doma može predstaviti rezoluciju za impičment ukoliko sumnjiči predsjednika da je kriv za "izdaju, mito ili druge visoke zločine i prekršaje"
1657 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predstavnički dom pokrenuo je zvaničnu istragu za impičment protiv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa, optužujući ga da je prekršio Ustav SAD tražeći stranu pomoć kako bi blatio demokratskog rivala Džoa Bajdena.

Tramp se tako pridružio trojici predsjednika SAD koji su se suočili sa impičmentom - Endrju Džonson i Bil Klinton koje je Senat oslobodio i Ričard Nikson koji je ponudio ostavku kako bi izbjegao opoziv.

Endrju Džonson
Džonson(Foto: Screenshot/Youtube)

Svaki član Predstavničkog doma može predstaviti rezoluciju za impičment ukoliko sumnjiči predsjednika da je kriv za "izdaju, mito ili druge visoke zločine i prekršaje".

Pravosudni odbor Predstavničkog doma obično glasa da li postoji osnov za impičment, ali demokrate mogu imenovati specijalne odbore da nadgledaju proces ili da se odmah glasa. Prosta većina u Predstavničkom domu gdje demokrate imaju 235 od 435 mjesta prosljeđuje proceduru Senatu.

Ričard Nikson
Nikson(Foto: BETA/AP)

Suđenjem u Senatu predsjedava glavni sudija Vrhovnog suda, dok članovi Predstavničkog doma i senatori imaju ulogu porote. Predsjednik može imenovati advokate odbrane.

Senat glasa o impičmentu - Demokrate imaju 47 od 100 mjesta, a potrebna je dvotrećinska većina za opoziv predsjednika.

Bil Klinton
Klinton(Foto: Reuters)

Ukoliko dođe do impičmenta, potpredsjednik preuzima dužnost do kraja mandata.

Bonus video: