Sastanak Trampa i Kim Džong Una najkasnije u maju

Tramp je o najnovijem razvoju događaja razgovarao i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Rojters neimenovani zvaničnik Trampove administracije
5 komentar(a)
Kim Džong Un, Donald Tramp, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2018. 06:31h

Predsjednik SAD-a Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastaće se do maja, a Kim je obećao da će se suzdržati od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski zvaničnik nadležan za nacionalnu bezbjednost, a potvrdila Bijela kuća.

"Predsjednik Tramp je rekao da će se sastati sa Kim Džong Unom do maja", objavio je Čung Eu Jong kazavši da je Trampa obavijestio o posjeti Sjevernoj Koreji.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je rekla da će Tramp "prihvatiti poziv da se sastane sa Kimom, a vrijeme i mjesto treba još da se odrede", prenmosi agencija Hina.

"Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja suzdržati od daljh testiranja nuklearnog oružja ili raketa", rekao je novinarima u Bijeloj kući, Čung Eu Jong, načelnik južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezvjednost nakon što je izaslanstvo Južne Koreje obavijestilo američke zvaničnike i Trampa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

Kim je izrazio želju "da se sastane sa Trampom što je prije moguće", rekao je Čung i dodao da je Tramp zahvalio južnokorejskoj delegaciji na informiranju i "rekao da će se susresti sa Kim Džong Unom do maja kako bi se postigla denuklearizacija".

Čung je rekao da su Južna Koreja i Tramp optimisti u pogledu nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Južnokorejski zvaničnik je takođe dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama i najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za april biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da "sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati".

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je odgovarajući na informacije iz Vašingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se sa Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori.

Tramp je o najnovijem razvoju događaja razgovarao i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Rojters neimenovani zvaničnik Trampove administracije.

Abe je novinarima rekao da je u telefonskom razgovoru sa Trampom ponovio kako međunarodna zajendica mora da nastavi sa maksimalnim pritiskom na Pjongjang, te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i sa Trampom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

"Pozdravljamo promjenu stavova Sjeverne Koreje", rekao je Abe.

Državni sekretar SAD-a Reks Tilerson je ranije rekao da su "razgovori o razgovorima" sa Pjongjangom mogući ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerovatno još daleko.

Čung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe Suh Hon doputovali su ranije u četvtak u VAšington kako bi prenejeli stavove Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima sa Vašingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju garancije sigurnosti.

Bonus video: