TENZIJE U HONGKONGU

"Ovo znači rat": Ljutnja i podjele u školi tinejdžera kojeg je upucao policajac

Rojters navodi da je pucnjava šokirala stanovnike četvrti u sjevernom dijelu grada i otkrila koliko su mladi mnogi demonstranti na prvim linijama fronta
6431 pregleda 6 komentar(a)
Cangovi drugovi iz škole na skupu solidarnosti, Foto: SUSANA VERA/Reuters
Cangovi drugovi iz škole na skupu solidarnosti, Foto: SUSANA VERA/Reuters

Prije nego što se borio protiv policije na prvim linijama fronta demokratskog pokreta u Hongkongu, Toni Cang (18) je među vršnjacima bio najpoznatiji po organizovanju školskih događaja, kazali su njegovi prijatelji.

Cang je u utorak upucan grudi iz neposredne blizine dok se držeći metalnu cijev borio sa jednim policajcem u oblasti Cuen Van tokom jednih od najnasilnijih sukoba otkad su protesti u Hongkongu eskalirali sredinom juna.

Cang, koji je uhapšen, u stabilnom je stanju u bolnici.

Protesti podstaknuti predlogom zakona koji bi omogućio izručenje kontinentalnoj Kini radi suđenja prerasli su u pozive za većom demokratijom, između ostalih zahtjeva.

Na konferenciji za novinare ispred škole u kojoj uči Cang, sadašnji i bivši đaci su ga opisali kao nadarenog učenika i dodali da je ranjavanje samo pojačalo njegovu odlučnost, prenio je Rojters.

Đaci su tokom konferencije nosili maske da bi sakrili identitet.

„Toni je uvijek bio uzor mlađim đacima,“ rekao je učenik koji se predstavio kao Vong.

Jedan od Cangovih drugova iz škole
Jedan od Cangovih drugova iz škole(Foto: SUSANA VERA/Reuters)

„Pokret protiv izručenja koji je počeo ove godine dao mu je novi smisao … Često je govorio da bi radije umro nego bio uhapšen.“

Drugi učenik je pozvao vladu da ispuni pet zahtjeva pokreta, među kojima je nezavisna istraga o navodnoj brutalnosti policije.

„Ako sada ne čujete naše glasove, osiguraćemo da vlada koja vas naslijedi osveti svaku brutalnost koju ste počinili prema nama,“ rekao je taj učenik.

„Ovo znač rat,“ dodao je.

Rojters navodi da je pucnjava šokirala stanovnike četvrti u sjevernom dijelu grada i otkrila koliko su mladi mnogi demonstranti na prvim linijama fronta.

Bivši lider Hong Konga Leung Čun-jing je u pismu upravi škole zatražio da isključi Canga i da direktor podnese ostavku.

Predstavnici đaka su kazali da su se sastali da direktorom, koji je obećao da tinejdžer neće biti isključen, ali je odbio da zauzme stav prema onome što su oni opisali kao esalaciju policijske brutalnosti.

Policija je saopštila da je njen pripadnik koji je pucao bio ozbiljno ugrožen i da je djelovao u samoodbrani, u skladu sa zvaničnim smjernicama.

„Nismo dobili dobar odgovor od njih,“ rekao je Alan, bivši đak, koji se sastao sa upravom škole.

„Pokušavaju da kažu nešto što je nevažno za naša pitanja: 'Nasilje nije ispravno. Kina je naša majka čak i ako je uradila nešto pogrešno'.“

Podrška za Canga
Podrška za Canga(Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/Reuters)

Dok su đaci govorili, desetine osnovaca je uzvikivalo parole prodemokratskog pokreta: „Oživite Hong Kong“ i „Revolucija našeg vremena“.

Kasnije su, međutim, stanovnici gađali jajima tu grupu i novinare, dok su nadlijetali dronovi, prenio je Rojters.

Ostali stanovnici su kazali da podržavaju đake uprkos nasilju.

„Srce mi je slomljeno,“ kazala je Čeung (30), majka male djece.

„Djeca samo ispoljavaju svoje zahtjeve. Čak i ako izvuku šipku, samo pokušavaju da se zaštite, nije im namjera da naude bilo kome. Ali, policija je pokušala da mu oduzme život.“

Dva bivša đaka, takođe sa maskama, kazali su da su mnogi aktivni učesnici protesta tinejdžeri, a neki imaju samo 12 godina.

Sedamnaestogodišnji Čeung iz Cangovog razreda izjavio je za Rojters da ih pucnjava neće odvratiti.

„Naša generacija se bori za budućnost naredne generacije, tako da smo prinuđeni da rizikujemo život u borbi za Hong Kong.“