Optužuju Pompea da zastrašuje svjedoke

Državni sekretar SAD priznao da je slušao sporni razgovor Trampa i Zelenskog, demokrate tvrde da će on biti jedan od svjedoka i upozoravaju ga da ne opstruira istragu za impičment
1641 pregleda 2 komentar(a)
Spreman da sarađuje sa Kongresom: Pompeo, Foto: Reuters
Spreman da sarađuje sa Kongresom: Pompeo, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Majk Pompeo priznao je juče da je slušao telefonski razgovor između predsjednika SAD Donalda Trampa i njegovog ukrajinskog kolege, zbog kojeg je Predstavnički dom pokrenuo istragu protiv republikanskog predsjednika.

Pompeo se nakon ovog priznanja približio samom središtu skandala i pokrenuo dodatna pitanja o svojoj ulozi u interakciji administracije sa Ukrajinom, a predsjednici demokratskih odbora optužili su ga da zastrašivanjem svjedoka pokušava da utiče na istragu.

Predstavnički dom, kojim upravljaju demokrate, prošle nedjelje je otvorio istragu za opoziv predsjednika nakon što je jedan zviždač iz obavještajne zajednice podnio žalbu američkoj obavještajnoj zajednici zbog Trampovog zahtjeva upućenom u telefonskom razgovoru sa ukrajinskom predsjednikom Volodimirom Zelenskim da otvori istragu protiv bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena.

„Slušao sam taj razgovor”, kazao je Pompeo novinarima tokom posjete Italiji.

Pompeo je kazao da je razgovor bio u kontekstu američke politike u Ukrajini, uključujući i „suočavanje sa ruskom prijetnjom”, iskorjenjivanje korupcije u vladi i jačanje ekonomije.

U sve napetijem sukobu između demokrata iz Predstavničkog doma i Trampove administracije, odbori kojima upravljaju demokrate uputili su sudske pozive za svjedočenje Pompeu i Trampovom ličnom advokatu Rudiju Đulijaniju. Ove nedjelje će takođe početi davanje iskaza pod zakletvom sadašnjih i bivših zvaničnika Stejt departmenta, prenio je Rojters.

Kurt Voker, koji je prošlog petka podnio ostavku na funkciju Trampovog specijalnog predstavnika za Ukrajinu, trebalo bi da danas svjedoči u Kapitol hilu. Mari Jovovič, koja je bila američka ambasadorka u Ukrajini dok nije iznenada opozvana u maju, pristala je da da iskaz 11. oktobra. U razgovoru sa Zelenskim, Tramp je Jovovičevu nazvao „nevoljom”.

Zbog dobrog poznavanja prilika u Ukrajini, svjedočenje Jovovičeve i Vokera moglo bi biti od izuzetne važnosti za istragu za impičment.

Pompeo se u utorak usprotivio naporima Predstavničkog doma do dobije svjedočenja njegovih službenika i optužio demokrate za maltretiranje i zastrašivanje.

Pompeo je kazao da su zaposlene u Stejt departmentu direktno kontaktirali poslanici ili njihovi saradnici i rekli im da ne razgovaraju sa pravnim savjetom Stejt departmenta. On je međutim istakao da će sarađivati sa Kongresom.

„Mi ćemo naravno obaviti našu ustavnu dužnost i sarađivati sa nadležnim institucijama ali ćemo to uraditi na način koji je u skladu sa suštinskim vrijednostima američkog sistema”, kazao je Pompeo.

Demokratski predsjednici iz tri odbora Predstavničkog doma, sa druge strane, optužuju Pompea za zastrašivanje svjedoka i upozoravaju da se on smatra „ svjedokom u istrazi o impičmentu”.

Predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma, Adam Šif, upozorio je Pompea da ne sprečava diplomatske zvaničnike da svjedoče pred kongresnim odborima. „Duboko smo zabrinuti zbog napora sekretara Pompea da potencijalno interveniše kod svjedoka čiji su iskazi potrebni našim odborima, a od kojih se mnogi pominju u žalbi zviždača”, kazao je Šif. „Želimo da jasno stavimo do znanja da će svaki napor sekretara, predsjednika ili bilo kog drugog da se umiješa u sposobnost Kongresa da pozove relevantne svjedoke biti smatran opstrukcijom zakonskih funkcija Kongresa”, dodao je Šif.

Generalni inspektor Stejt departmenta planira da obavijesti kongresne odbore o nedavnim primjerima moguće političke odmazde koju lideri Stejt departmenta sprovode protiv zaposlenih u vezi sa Ukrajinom, kazala su za Rojters dva upućena izvora. Tramp je juče ponovo kritikovao demokrate zbog otvaranje istrage o impičmentu, a Adama Šifa optužio za izdaju. Mogućnost da je Tramp tražio pomoć Ukrajine protiv njegovog mogućeg rivala na izborima sljedeće godine razbijesnila je demokrate, koji za smatraju da je njihovom porazu na izborima 2016. doprinijelo uplitanje Rusije.

Putin ne vidi ništa sporno u razgovoru Trampa i Zelenskog

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je podržao Trampa u unutrašnjem političkom sukobu u SAD i našalio se rekavši da će Moskva hakovati predsjedničke izbore 2020. Putin je kazao da, na osnovu transkripta, ne vidi dokaze da je Tramp vršio ikakav pritisak na Zelenskog. „Ne vidim ništa kompromitujuće. Predsjednik Tramp je tražio od kolege da istraži moguće korupcionaške poslove bivših zaposlenih u administraciji”, kazao je Putin u Moskvi. „Svaki šef države bi trebalo da je u obavezi to da čini”.

On je kazao da su optužbe protiv Trampa novi pokušaj američkih demokrata da zbace predsjednika nakon, kako je kazao, neuspjeha da nađu dokaze o dosluhu između Trampa i Rusije na izborima 2016.

„Vidimo šta se događa u SAD - sve se koristi za napad na Trampa. Sada je to Ukrajina... Jasno je da nije bilo tajnog dogovora između Rusije i Trampovog tima... Sada su našli vezu sa Ukrajinom”.

Na pitanje kako komentariše strahove od ruskog pokušaja da se umiješa u izbore sljedeće godine, Putin se nagnuo bliže mikrofonu i kazao: „Povjeriću vam tajnu - da, definitivno ćemo to učiniti kako bismo vas razveselili”.

Ruski lider je takođe kazao da mu ne bi smetalo ukoliko bi njegovi razgovori sa Trampom bili objavljeni i da je on, zbog iskustva u KGB-u, uvijek pretpostavljao da bi njegove riječi mogle biti objavljene.

„Nijesam se uvijek bavio ovim što sada radim, a iz prethodnog iskustva znam da svaki razgovor može biti objavljen”, kazao je Putin.

Bonus video: