SPREMAN DA UPUTI ZAHTJEV

Tramp: Kina treba da počne istragu oko Bajdenovih

Tramp je rekao da nije direktno tražio od kineskog predsjednika da istraži djelovanje Bajdena i njegovog sina, ali je rekao da je to svakako nešto o čemu može da počne da se razmišlja
1201 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp, protiv koga je u američkom Kongresu pokrenut postupak za opoziv zbog traženja od svog ukrajinskog kolege da sprovede istragu oko njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, rekao je danas da je spreman da uputi sličan zahtjev kineskom predsedniku.

"Kina treba da počne istragu oko Bajdenovih", rekao je Tramp novinarima ispred Bijele kuće, prenosi AP.

Tramp je rekao da nije direktno tražio od kineskog predsjednika Si Đinpinga da istraži djelovanje Bajdena i njegovog sina Hantera, ali je rekao da je to svakako nešto o čemu može da počne da se razmišlja.

U Predstavničkom domu američkog Kongresa u toku je istraga koja može da dovede do opoziva Trampa poslije procurjele informacije da je vršio pritisak na svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da istraži sina bivšeg američkog podpredsjednika Džoa Bajdena, Hantera, i njegovo poslovanje u ukrajinskoj gasnoj kompaniji, u vrijeme kada mu je otac bio potpredsjednik.

Vašington post je javio juče da je Hanter Bajden formirao privatni fond sa investicijama kineskih firmi kada je bio u pratnji svog oca u zvaničnoj posjeti Pekingu 2013. godine.

Kako navodi agencija AP, nema dokaza da je bivši potpredsjednik imao finansijsku dobit od poslovnih kontakata njegovog sina.

Hanter Bajden bio je u upravnom odboru ukrajinske naftne kompanije istovremeno dok je njegov otac u okviru adminstracije Baraka Obame vodio odnose američke adminstracije i Kijeva. Iako je vremensko podudaranje zabrinulo borce protiv korupcije, nema dokaza da su bivši američki potpredsjednik i njegov sin radili protivzakonito.

Preporučujemo za Vas