Presuda opasna za slobodu govora: Fejsbuk može biti primoran da blokira objave

Fejsbuk i druge društvene mreže bi takođe mogle biti primorane da se povinuju zahtjevima za uklanjanje sadržaja u cijelom svijetu, čak i u državama gdje nije nezakonit, navodi se u presudi
1416 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fejsbuk može biti primoran da ukloni ili u cijelom svijetu blokira pristup sadržaju koji neka zemlja proglasi nezakonitim, naveo je juče najviši evropski sud u istorijskoj presudi za koju aktivisti kažu da bi je pojedine zemlje mogle upotrijebiti kako bi ućutkale kritičare.

Ova presuda znači da bi društvene platforme u Evropi mogle biti primorane da traže sadržaj koji je nacionalni sud neke od 28 članica bloka proglasio nezakonitim, umjesto da čekaju zahtjeve da ga ukloni kako su do sada činile po pravilima EU.

Fejsbuk i druge društvene mreže bi takođe mogle biti primorane da se povinuju zahtjevima za uklanjanje sadržaja u cijelom svijetu, čak i u državama gdje nije nezakonit, navodi se u presudi Suda pravde sa sjedištem u Luksemburgu.

Fejsbuk je kritikovao jučerašnju odluku, navodeći da uloga društvenih mreža nije da prate, interpertiraju i uklanjaju govor koji bi mogao biti nezakonit u nekoj određenoj zemlji.

„To podriva dugogodišnji princip da jedna zemlja nema pravo da nameće svoje zakone o slobodi govora drugoj zemlji. Takođe, otvara vrata da se interent kompanijama nameće obaveza da proaktivno prate sadržaj i zatim procjenjuju da li je nezakonit”, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Britanska grupa za ljudska prava Član 19 podržala je Fejsbuk, navodeći da presuda može dovesti do toga da društvene mreže instaliraju automatizovane filtere kako bi provjeravale sadržaj.

„To bi postavilo opasan presedan u kojem sudovi jedne zemlje mogu kontrolisati šta mogu da vide internet korisnici u drugoj zemlji. To je podložno zloupotrebama, naročito od strane režima koji guše ljudska prava”, kazao je Tomas Hjuz, izvršni direktor grupe Član 19.

Bonus video: