Kao student donirao spermu, od klinike traži milione jer je otac 17 djece

Kliriju je, kako se navodi u tužbi, 1989. bilo obećano da će spermom koju je donirao biti začeto svega petoro djece na istočnoj obali SAD
6021 pregleda 0 komentar(a)
Kliri, Foto: Screenshot/CNN
Kliri, Foto: Screenshot/CNN
Ažurirano: 05.10.2019. 15:43h

Brajs Kliri donirao je 1989. kao student medicine svoju spermu američkom univerzitetu Oregon Health & Science University (OHSU) u nadi da će tako pomoći ljudima koji ne mogu imati djecu. Danas je ljekar i tuži taj isti univerzitet za prevaru.

Kliriju je, kako se navodi u tužbi, 1989. bilo obećano da će spermom koju je donirao biti začeto svega petoro djece na istočnoj obali SAD.

Nakon što je saznao da je, kako se navodi u tužbi, ona korištena pri začeću čak 17 djece, od kojih su gotovo sva rođena u Oregonu na američkoj zapadnoj obali, Kliri je odlučio tužiti univerzitet za 5,25 miliona dolara, tvrdeći da je žrtva prevare i da je bio emotivno potresen viješću da je otac 17 djece za koju nije znao ni da postoje, javlja CNN.

"Želio sam pomoći ljudima koji zbog neplodnosti ne mogu imati djecu i bio sam uvjeren da će OHSU postupiti profesionalno i ispuniti svoje obećanje. Nedavno sam saznao da je obećanje koje je univerzitet dao bila laž", rekao je.

Portparolka OHSU Tamara Hargens-Bredli izjavila je da će univerzitet slučaju pristupiti ozbiljno, ali da isto tako ne može trenutno davati komentare zbog zaštite privatnosti pacijenata, prenosi Indeks.

Kliri, koji sa suprugom ima tri sina i jednu usvojenu kćerku, saznao je da je otac još 17 djece kada ga je njih dvoje u potrazi za svojim biološkim ocem kontaktiralo u martu prošle godine. Za Klirija su saznali koristeći se podacima iz klinike OHSU i sa veb stranice Ancestry.com.

Kliri je nakon toga poslao uzorak svoje DNK stranici Ancestry.com i tada saznao vijest koja ga je šokirala.

"Znao sam da nešto nije u redu"

"Znao sam da nešto nije u redu kad sam dobio rezultate. Jednostavno je bilo previše podudarnosti koje se ne mogu dogoditi slučajno", dodao je Kliri .

Alisen Ali (25) koja je začeta Klirijevom spermom, izjavila je na novinskoj konferenciji: "Čini se da OHSU nije uzeo u obzir da je riječ o stvaranju ljudskih bića i da smo im mi samo brojke na kojima su zaradili novac".

Kliri je spermu donirao kao student na nagovor klinike za neplodnost koja je djelovala u sklopu OHSU-a. Tvrdi da mu je klinika obećala da će sperma biti korištena samo u naučne svrhe i pri liječenju neplodnosti.

U svojoj tužbi navodi da bi broj njegove biološke djece mogao biti još veći jer klinika nije bilježila podatke gdje je sve slala doniranu spermu.

Bonus video: