STRUČNJACI PODIJELJENI

Greta Tunberg favorit kladioničara za Nobelovu nagradu za mir

Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. oktobra u Oslu, Švedska akademija otkriće u Stokholmu dva dobitnika nagrade za književnost
1770 pregleda 4 komentar(a)
Greta Tunberg, Foto: Reuters
Greta Tunberg, Foto: Reuters

Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerki aktivistkinji protiv klimatskih promjena, Greti Tunberg, za osvajanje Nobelove nagrade za mir sledeće nedjelje, kada će biti objavljena imena i dvoje laureata iz svijeta književnosti, budući da je prošlogodišnje proglašenje u toj oblasti bilo odloženo zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Koeficijenti kladionica poput Ladbroksa pokazuju da je 16-godišnja aktivistkinja glavna favoritkinja nagrade za mir pošto je pokrenula školske proteste koji su nadahnuli milione da se pridruže pokretu "Petak za budućnost", prenosi agencija Hina.

Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvjesno je, budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov komitet javno ne objavljuje, a stručnjaci su podijeljeni oko toga postoji li direktna veza između klime i nasilnih sukoba.

Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. oktobra u Oslu, Švedska akademija otkriće u Stokholmu dva dobitnika nagrade za književnost. To književno tijelo pokušava da vrati ugled pošto su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje.

Dugo smatrani nosiocima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima, pa je sedmoro od 18 članova podnijelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put za 70 godina da bude odložena jer je Akademija ostala bez kvoruma.

Ovo godine biće dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu, a uz svaku ide zlatna medalja i devet miliona kruna (830.000 eura). Osim ako je "dobitnik ili dobitnici" ne odbiju jer je smatraju kompromitovanom, upozorila je Madelejn Levi, književna kritičarka švedskog dnevnika Svenska Dagbladet.

Svake godine književni krugovi prepuni su nagađanja koja su često više odraz vlastitih želja nego stvaran uvid u sklonost Akademije. Tako i sada kolaju imena poljske spisateljice Olge Tokarzuk, kenijskog pisca Ngugija Va Tiong'oa, Albanca Ismaila Kadarea, američke spisateljice Džojsi Kerol Outs i neizostavnog Japanca Harukija Murakamija.

Očekuje se da će Akademija ove godine pokušati da izbjegne kontroverze i da će joj odabir biti konzervativan, a da će među laureatima biti bar jedna žena, prenosi Hina.