dio taktike pjongjanga?

Sjeverna Koreja: Malo diplomatija, malo rakete

Sastanak bez prisustva javnosti bio je prvi formalni susret na radnom nivou otkako su se predsjednici Donald Tramp i Kim Džong Un u junu dogovorili da nastave pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu i eventualnom popuštanju američkih sankcija
702 pregleda 0 komentar(a)
Pogled na vilu Elfvik Strand gdje su u Stokholmu održani pregovori Vašingtona i Pjongjanga, Foto: Reuters
Pogled na vilu Elfvik Strand gdje su u Stokholmu održani pregovori Vašingtona i Pjongjanga, Foto: Reuters

Pjongjang marljivo testira projektile nadajući se da će tako ojačati svoju poziciju u pregovorima sa SAD. Posljednji pokušaj razgovora propao je u subotu u Stokholmu mada analitičari i to vide kao dio taktike.

Delegacija Sjeverne Koreje prekinula je razgovore sa američkim izaslanicima u Stokholmu u subotu. Glavni pregovarač za nuklearna pitanja Kim Mjong Gil rekao je da "pregovori nisu ispunili očekivanja", optužujući drugu stranu da "nije donijela ništa za pregovarački sto“.

Sastanak bez prisustva javnosti bio je prvi formalni susret na radnom nivou otkako su se predsjednici Donald Tramp i Kim Džong Un u junu dogovorili da nastave pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu i eventualnom popuštanju američkih sankcija.

Američka delegacija je pak saopštila da je „diskusija bila dobra“ i da se ne može očekivati da se „sedamdeset godina rata i neprijateljstva prevaziđe u jednom danu“.

Devet testova od jula

Tramp je posljednjih mjeseci čak i žmurio na testiranje raketa za koje analitičari tvrde da približavaju Sjevernu Koreju razvitku nuklearnog arsenala. Prema stavu Bijele kuće, oružje koje se testira ne krši sporazum o interkontinentalnim raketama ili nuklearnom oružju.

Scenario je uvijek sličan – vojska Sjeverne Koreje u tišini testira rakete koja padaju u more stotinama kilometara od obale. Naravno, u Pjongjangu dobro znaju da će to biti primijećeno. Javnost po pravilu obavještavaju analitičari japanske ili južnokorejske vojske i tamošnji mediji. To se desilo najmanje devet puta od jula, posljednji put u srijedu.

Tada se Pjongjang pohvalio da je testiran „novi model“ balističkog projektila koji se lansira iz podmornice.

Analitičari iz „38 North“, trusta mozgova iz Vašingtona koji se bavi ovom zemljom, smatraju da je u pitanju projektil Pukgusong-3 koji je pao 450 kilometara od mjesta lansiranja. Analitičari tvrde da bi, lansiran pod drugim uglom, ovaj projektil mogao da dobaci i čitave dvije hiljade kilometara što ga čini projektilom najdaljeg dometa kojim Sjeverna Koreja raspolaže.

U oči upada što je test obavljen istog dana kada je iz Pjongjanga saopšteno da će delegacija putovati u Stokholm.

„Testiranje rakete sa podmornice bi ranije izazvalo oštriji odgovor posebno Savjeta bezbjednosti UN“, kaže za DW Dženi Taun, izvršna urednica iz „38 North“. „Ali to što testiranje nije imalo posljedica po održavanje razgovora SAD i Sjeverne Koreje pokazuje koliko ova američka administracija polaže na sređivanje odnosa dvije zemlje.“

Ipak, Savjet bezbjednosti će u utorak raspravljati o raketnim testiranjima i to na zahtjev Velike Britanije, Francuske i Njemačke. Pitanje je koliko će američki partneri imati razumijevanja za Trampovu taktiku da toleriše „standardne“ testove – kako ih je Tramp nazvao – ne bi li pokušao da privoli Kima na denuklearizaciju zemlje.

Čekaju bolju ponudu?

Taktika Pjongjanga – pristajemo na sve razgovore, ali testiramo oružje i uvek govorimo da je to „novi model“ – trebalo bi da predstavlja adut za njihove pregovarače kako bi isposlovali popuštanje sankcija. Cilj režima u Pjongjangu je da zemlja ekonomski prodiše i otuda veliko razočaranje razgovorima u Stokholmu – brzo popuštanje sankcija vjerovatno nije bilo na stolu.

Dženi Taun vjeruje dovodi tu taktiku u pitanje: „Testiranje raketa poput posljednjeg otežavaju da na dnevni red dođe popuštanje rezolucija Savjeta bezbjednosti. Možda će čak natjerati američku administraciju da traži potpuni prestanak raketnih testova kao uslov bilo kakvog dogovora“, dodaje Taun za DW.

Prema drugim analitičarima, odlaganje razgovora daje vremena režimu u Pjongjangu da dalje testira oružje i podiže ulog – čekajući bolju ponudu.

„Sjevernokorejanci imaju dug istorijat tvrdih pregovora u kojima otkazuju ili prekidaju pregovore kao dio taktike“, prenosi Glas Amerike riječi Mintara Oba, bivšeg američkog diplomate i poznavaoca Koreje. „Tako da ne mislim da ovo mora da znači kraj diplomatije na radnom nivou.“

Preporučujemo za Vas