Federalni sud: Tramp ne može da blokira dostavljanje poreskih prijava

Trampove poreske podatke zatražio je njujorški tužilac Sajrus Vens Junior u okviru istrage isplate novca radi ćutanja dvijema ženama koje tvrde da su imale aferu s predsjednikom SAD.
1459 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki federalni sud odlučio je danas da predsjednik SAD Donald Tramp ne može da blokira dostavljanje svojih poreskih podataka pozivanjem na imunitet, ali je apelcioni sud za sada odložio primjenu te presude.

Trampove poreske podatke zatražio je njujorški tužilac Sajrus Vens Junior u okviru istrage isplate novca radi ćutanja dvijema ženama koje tvrde da su imale aferu s predsjednikom SAD.

Vens je tražio dostavljanje Trampovih ličnih i korporativnih poreskih prijava od 2011. do 2018. godine.

Pošto Tramp te podatke ne želi da dostavi tužilaštvu, sudija Viktor Marero presudio je da predsjednik SAD nema pravo da se protivi zahtjevu tužilaštva i naveo da je njegova tvrdnja da uživa imunitet od svih krivičnih istraga u suprotnosti s Ustavom.

Advokati američkog predsjednika odmah su uputili žalbu apelacionom sudu koji je odlučio da Marerova presuda ne bude sprovedena do okončanja postupka njene revizije.

Trampovi advokati su naveli da je istraga koju vodi demokrata Vens politički motivisana i da zahtjev za dostavljanje njegovih poreskih podataka treba da bude stopiran jer je on imun od bilo kakve krivične istrage dok obavlja funkciju predsjednika.

Tramp je zahtjev njujorškog tužilaštva prokomentarisao na Tviteru, napisavši da su "radikalno lijeve demokrate izgubile na svim frontovima" i da sada vrše pritisak na tužioce iz svojih redova.

"Takva stvar se nikada ranije nije dogodila. Ni blizu", naveo je Tramp.

Krivična istraga u Njujorku odvija se u vrijeme kada je Tramp suočen s postupkom opoziva koji su u Kongresu SAD pokrenule demokrate.

Taj postupak protiv Trampa pokrenut je pošto se saznalo da je on od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tražio u telefonskom razgovoru 25. jula da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima sljedeće godine Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsjednika SAD.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Bonus video: