Lavrentijev: Rusija neće dozvoliti sukobe turskih i sirijskih snaga

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, jer ih smatra teroristima
1027 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sjevera Sirije, Foto: Reuters
Detalj sa sjevera Sirije, Foto: Reuters

Rusija neće dozvoliti sukobe između turske i sirijske vojske dok je turska ofanziva u toku na sjeveroistoku Sirije, izjavio je danas ruski specijalni izaslanik Aleksandar Lavrentijev.

"Ti (tursko-sirijski) sukobi ne samo da nisu nikome u interesu, već su i neprihvatljivi. I zbog toga, naravno, mi nećemo dozvoliti da do toga dođe", rekao je Lavrentijev, prenosi agencija TASS.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, jer ih smatra teroristima.

UN: Turska bi mogla da bude odgovorna za pogubljenja u Siriji

Turska bi mogla da se smatra "odgovornom" za pogubljenja koja su sprovele oružane grupe koje se na njenoj strani bore u Siriji, a ta djela bi mogla da budu označena kao "ratni zločini", saopštile su danas UN.

"Prema međunarodnom pravu o poštovanju ljudskih prava i prema međunarodnom humanitarnom pravu, vansudska pogubljenja predstavljaju ozbiljna kršenja i mogu da budu okarakterisani kao ratni zločini", izjavio je portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Prema njegovim riječima, civili, sve osobe koje nisu uključene u borbe, kao i uhvaćeni borci, moraju da budu zaštićeni.

Kolvil je rekao da UN pokušavaju da provjere sve zloupotrebe prijavljene tom tijelu od početka turske vojne ofanzive protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

"Turska bi mogla da bude označena kao država odgovorna za kršenja oružanih grupa koje se bore na njenoj strani, ukoliko Turska ima kontrolu nad tim grupama ili nad operacijama tokom kojih su ta kršenja počinjena", dodao je Kolvil.

Bonus video: