"Sjeverna Koreja spremna za denuklearizaciju ako se garantuje bezbjednost režima Kim Džong-una"

Dogovoreno je da će prvi samit te dvije zemlje, poslije više od jedne decenije, biti održan krajem aprila i da će između dvojice predsjednika uspostaviti takozvanu "vruću telefonsku liniju"
0 komentar(a)
Kim Džong Un, južnokorejski zvaničnici, Foto: Reuters
Kim Džong Un, južnokorejski zvaničnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2018. 13:09h

Sjeverna Koreja spremna je za denuklearizaciju ukoliko se garantuje bezbjednost režima Kim Džong-una, izjavio je danas specijalni izvjestilac Južne Koreje Čung Eu Jong u Seulu, nakon povratka iz Pjonjanga.

Delegacije Južne i SJeverne Koreje sastale su se u ponedjeljak u Pjongjangu, prenosi Blumberg.

Dogovoreno je da će prvi samit te dvije zemlje, poslije više od jedne decenije, biti održan krajem aprila i da će između dvojice predsjednika uspostaviti takozvanu "vruću telefonsku liniju" .

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un izjavio je ranije danas da ima "čvrstu volju za snažnim pomakom" i da želi da napiše "novu istoriju o nacionalnom ujedinjenju" sa Južnom Korejom, a to je poručio delegaciji visokih južnokorejskih zvaničnika koji su posetili Pjongjang, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA, a prenosi Tanjug.

Kim se sa južnokorejskom delegacijom sastao u ponedeljak, prenosi Rojters.

On je razgovarao s izaslanicima južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina o mogućem međukorejskom samitu, saopštile su danas obje strane učesnice razgovora, što se smatra novim znakom odmrzavanja njihovih odnosa.

Diplomate koje su juče došle u Pjongjang su najviši južnokorejski zvaničnici koji su doputovali u Sjevernu Koreju poslije više od 10 godina.

Sjevernokorejska agencija KCNA je prenijela da je Kim "toplo primio" Južnokorejce, koji su mu predali pismo predsjednika Muna.

"Pošto je saslušao specijalnog izaslanika o namjerama predsjednika Muna na temu samita, razmijenio je mišljenja s njima i dao odobrenje", navela je agencija.

Seul je, međutim, saopštio da nije postignut nikakav dogovor o samitu, koji bi bio prvi od 2007.

"To nije dogovor, to su razgovori", rekao je izvor iz južnokorejskog predsjedništva, dodavši da su dvije strane "nekako razmijenile stavove" i o drugim pitanjima.

Kim je s južnokorejskom delegacijom razgovarao više od četiri sata, tokom večere u centrali Radničke partije u Pjongjangu.

Iz Južne Koreje je naznačeno da će detalji posjete biti objavljeni danas, po povratku delegacije.

U delegaciji su, pored ostalih, bili i šef obavještajne službe Južne Koreje Suh Hun i zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-sung.

Zvanični list Radničke partije "Rodong sinmun" je danas posvetio naslovnu stranu posjeti Južnokorejaca. Na glavnoj slici je pored Kima i delegacije bila i Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera.

Ona je bila jedna od centralnih tema tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, zatvorenih 25. februara, na kojima je došlo do značajnog zbližavanja dvije Koreje poslije dvije godine tenzija zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Njen dolazak u Južnu Koreju je značio prvu posjetu nekog člana vladajuće sjevernokorejske porodice Jugu od Korejskog rata. Tom prilikom ona je u ime svog brata prenijela Munu poziv na samit u Pjongjangu.

Mun nije odmah odgovorio, rekavši da treba obezbijediti dobre "uslove" za dijalog.

Južnokorejska delegacija bi sjutra trebalo da otputuje u Vašington, da bi prenijela dešavanja iz Sjeverne Koreje. SAD žele da usvoje nove unilateralne sankcije Pjongjangu, najstrože otkako je Donald Tramp u Bijeloj kući.

Sjeverna Koreja je saopštila da je spremna da razgovara sa SAD bez preduslova, ali i da se neće odreći nuklearnog oružja, neophodnog, kako tvrde u Pjongjangu, za odvraćanje američkih prijetnji.

Vašington je sa svoje strane kao preduslov za razgovore postavio konkretne korake Pjongjanga ka denuklearizaciji.

Nije jasno da li je u jučerašnjim razgovorima bilo govora o denuklearizaciji, ali je zvaničnik južnokorejskog predsjedništva rekao da "vjeruje" da jeste.

Bonus video: