Lider Hezbolaha pozvao pristalice da napuste proteste protiv vlade

Vođa Hezbolaha je ocijenio da protesti u Libanu, koji traju već devet dana, nijesu više spontani već su postali politizovani i smatra da politički rivali koji kritikuju politiku njegove organizacije njima manipulišu
519 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz Bejruta, Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Scena iz Bejruta, Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Lider libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah pozvao je danas svoje pristalice da napuste proteste protiv vlade u Bejrutu kako bi se izbjegli sukobi i da umjesto toga teže dijalogu.

Nasralah je to rekao nakon što su se njegove pristalice sukobile sa demonstrantima u centralnom Bejrutu koji su pozivali da se i on povuče sa drugim političarima, prenijele su agencije.

"Nasralah je časniji od svih njih", vikale su pristalice Hezbolaha i napadale demonstrante na jednom gradskom trgu dok policija nije pokušala da zaustavi sukob.

Vođa Hezbolaha je ocijenio da protesti u Libanu, koji traju već devet dana, nijesu više spontani već su postali politizovani i smatra da politički rivali koji kritikuju politiku njegove organizacije njima manipulišu.

Rekao je i da proteste koriste međunarodne i regionalne sile koje su protiv proiranskog Hezbolaha suočenog sa pojačanim sankcijama SAD u vrijeme napetosti između Vašingtona i Teherana.

Nasralah je izrazio zabrinutost da bi ponovo mogao izbiti građanski rat u zemlji koji je trajao 15 godina i okončao se 1990, prenio je AP.

Protestima koji su, kako je rekao, počeli kao izraz gnijeva naroda zbog korupcije i sve dublje ekonomske krize, upravljaju neke političke grupe koje ih finansiraju i koje su korumpirane kao i oni protiv kojih se protestuje.

Stotine libanskih demonstranata je danas podiglo šatore, blokirajući saobraćaj na glavnim autoputevima u nastavku kampanje građanske neposlušnosti i nastojanju da vlada podnese ostavku.

Uprkos obećanjima vlade da će sprovesti reforme, demonstranti ne odustaju, tvrdeći da su aktuelni zvaničnici korumpirani i da moraju da odu.

Bonus video: