Najmanje 14 ubijenih na protestima u Bagdadu

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom talasu protesta protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političkih elita za koje kažu da su korumpirane
749 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Najmanje14 ljudi je ubijeno, a 865 ranjeno tokom noći kada su iračke snage bezbjednosti otvorile vatru na demonstrante u šiitskom svetom gradu Kerbali, rekli su u utorak za Rojters bolnički i bezbjednosni izvori.

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom talasu protesta protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političkih elita za koje kažu da su korumpirane.

Nemiri koje pokreće teška ekonomska situacija i sistemska korupcija izbili su nakon gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, koji je od 2003. do 2017. doživio stranu okupaciju, građanski rat i borbe s Islamskom državom.

Od početka protesta, koji sa pauzama traje od 1. oktobra, u sukobima sa bezbjednosnim snagama ukupno je ubijeno 250 osoba, prenosi Hina.

Snage bezbjednosti bacile su u ponedjeljak suzavac na učenike i studente koji su se oglušili na upozorenje premijera i pridružili se hiljadama u Bagdadu koji protestuju protiv njegove vlade.

U dva bagdadska okruga viđeni su vojnici kako palicama tuku srednjoškolce. Ministarstvo odbrane osudilo je taj incident, ali nije reklo hoće li vojnici koji su u njemu učestvovali biti kažnjeni.

Bonus video: