ČILE VEĆ 12 DANA POTRESAJU MASOVNI PROTESTI

Predsjednik Čilea otkazao dva velika samita zbog nemira

"Ovo je bila veoma teška odluka, ali zasniva se na mudrom principu zdravog razuma", izjavio je Pinjera u obraćanju medijima
609 pregleda 0 komentar(a)
Neredi na ulicama, Foto: Reuters
Neredi na ulicama, Foto: Reuters

Predsjednik Čilea, Sebastijan Pinjera, je izjavio da je zbog protesta u zemlji otkazao dva međunarodna samita na kojima je njegova zemlja trebalo da bude domaćin.

Pinjera je otkazao samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) koji je trebalo da bude održan 16 i. 17. novembra i globalni skup o klimatskim promjenama, planiran od 2. do 13. decembra, prenosi agencija AP.

"Ovo je bila veoma teška odluka, ali zasniva se na mudrom principu zdravog razuma", izjavio je Pinjera u obraćanju medijima.

"Naša glavna briga je ponovno uspostavljanje javnog reda, sigurnosti i socijalnog mira za naše građane, kao i usvajanje socijalne agende koja će odgovoriti na glavne zahtjeve naših građana", dodao je predsjednik.

čile
Neredi na ulicama(Foto: Reuters)

Američki predsjednik Donald Tramp i kineski predsjednik Si Đinping trebalo je da se sastanu na samitu APEK-a kako bi diskutovali o potencijalnoj "prvoj fazi" međusobnog trgovinskog sporazuma.

Čile već 12 dana potresaju masovni protesti, u kojima demonstranti zahtijevaju veću ekonomsku jednakost i bolje javne usluge. Demonstracije su praćene i vandalizmom i paljenjem javne imovine, zbog čega je došlo do zatvaranja brojnih stanica metroa.