Predsjednik Čilea otkazao dva velika samita zbog nemira

"Ovo je bila veoma teška odluka, ali zasniva se na mudrom principu zdravog razuma", izjavio je Pinjera u obraćanju medijima
614 pregleda 0 komentar(a)
Neredi na ulicama, Foto: Reuters
Neredi na ulicama, Foto: Reuters

Predsjednik Čilea, Sebastijan Pinjera, je izjavio da je zbog protesta u zemlji otkazao dva međunarodna samita na kojima je njegova zemlja trebalo da bude domaćin.

Pinjera je otkazao samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) koji je trebalo da bude održan 16 i. 17. novembra i globalni skup o klimatskim promjenama, planiran od 2. do 13. decembra, prenosi agencija AP.

"Ovo je bila veoma teška odluka, ali zasniva se na mudrom principu zdravog razuma", izjavio je Pinjera u obraćanju medijima.

"Naša glavna briga je ponovno uspostavljanje javnog reda, sigurnosti i socijalnog mira za naše građane, kao i usvajanje socijalne agende koja će odgovoriti na glavne zahtjeve naših građana", dodao je predsjednik.

čile
Neredi na ulicama(Foto: Reuters)

Američki predsjednik Donald Tramp i kineski predsjednik Si Đinping trebalo je da se sastanu na samitu APEK-a kako bi diskutovali o potencijalnoj "prvoj fazi" međusobnog trgovinskog sporazuma.

Čile već 12 dana potresaju masovni protesti, u kojima demonstranti zahtijevaju veću ekonomsku jednakost i bolje javne usluge. Demonstracije su praćene i vandalizmom i paljenjem javne imovine, zbog čega je došlo do zatvaranja brojnih stanica metroa.

Bonus video: