"ODGOVORIĆEMO SILOVITO"

Islamski džihad objavio da ide u rat s Izraelom poslije ubistva komandira

I islamski ekstremistički Hamas je još ranije upozorio da ubistvo Abu el-Ate neće proći nekažnjeno, a na njegovoj sahrani je rečeno "tvoja krv je naša krv"
1508 pregleda 0 komentar(a)
Sahrana komandira, Foto: AP
Sahrana komandira, Foto: AP

Palestinski Islamski džihad objavio je danas da se priprema za rat s Izraelom nakon što je u izraelskom udaru iz vazduha jutros pred zoru ubijen jedan njen komandir na sjeveru pojasa Gaze.

"Mi idemo u rat. Netanjahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu el-Ate. Odgovorićemo silovito", izjavio je generalni sekretar Islamskog džihada Zijad al-Nakhala za arapske medije.

U saopštenju Islamskog džihada nakon ciljanog ubistva Abu el-Ate je navedeno da su "ovi teroristički zločini agresija i objava rata palestinskom narodu i neprijatelj snosi odgovornost za njih".

Uz to se dodaje da će vojno krilo organizacije Brigade al-Kuds koje je najavilo "mobilizaciju svojih boraca i počelo da uzvraća protiv agresije i terorizma nastaviti silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda".

Četrdesetdvogodišnji Abu el-Ata bio je, kako je saopšteno, jedan od najistaknutijih članova vojnog savjeta i komandir sjevernog djela pojasa Gaze.

I islamski ekstremistički Hamas je još ranije upozorio da ubistvo Abu el-Ate neće proći nekažnjeno, a na njegovoj sahrani je rečeno "tvoja krv je naša krv".

Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada "snosi punu odgovornost za posljedice tog zločina".

Stotine Palestinca došlo je na sahranu Abu el-Ate.

Njegovo tijelo je donjeto iz bolnice Šifa u Gazi u porodičnu kuću u Šedjaiji i poslije u džamiju Omari, izvjestili su palestinski mediji.   

Ministarstvo zdravlja u Gazi je potvrdilo da je od jutros ubijeno troje ljudi, uključujući Abu el-Atu i njegovu suprugu, a da je 18 osoba ranjeno.

Palestinski džihad je takođe saopštio da je u Damasku izraelska vojska ciljala dom člana politbiroa organizicije Akrama al-Adžurija i da je ubijen jedan od njegovih sinova.

Izraelska vojska je u međuvremenu naredila građanima u većem dijelu zemlje da ne izlaze napolje i da izbjegavaju velika okupljanja tokom čitavog dana, prenio je AP.

Ta instrukcija ukazuje da vojni ekperti očekuju da potraje jako raketiranje iz Gaze koje je počelo nakon ubistva komandira Islamskog džihada.