DRAMA NA SASLUŠANJU U OBAVJEŠTAJNOM ODBORU PREDSTAVNIČKOG DOMA

Trampu važne istrage o Bajdenu, a ne Ukrajina

Počela su saslušanja na kojima su Amerikanci prvi put direktno čuli svjedočenja osoba umiješanih u događaje koji su izazvali istragu o opozivu predsjednika
2202 pregleda 2 komentar(a)
Previše zauzet da bi pratio: Tramp je juče ugostio Erdogana, Foto: Reuters
Previše zauzet da bi pratio: Tramp je juče ugostio Erdogana, Foto: Reuters

Visoki demokratski i republikanski poslanici iznijeli su juče sukobljena svjedočenja na prvom javnom saslušanju u okviru kongresne istrage o opozivu predsjednika Donalda Trampa.

Drama se odvijala na saslušanju u Obavještajnom odboru Predstavničkog doma, na kojem su dvojica karijernih diplomata - Vilijam Tejlor i Džordž Kent - izrazili zabrinutost zbog toga što su republikanski predsjednik i osobe oko njega vršili pritisak na Ukrajinu da sprovede istage od kojih bi Tramp imao političku korist.

Pažnju je posebno privuklo otkriće da je Tramp bio jako zainteresovan da Ukrajina istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tejlor je rekao da je pripadnik njegov osoblja čuo telefonski razgovor 26. jula između Trampa i Gordona Sondlenda, bivšeg političkog donatora koji je imenovan za visokog diplomatu, u kojem je republikanski predsjednik pitao za te istrage, a Sondlend mu odgovorio da su Ukrajinci spremni da nastave.

Nakon poziva - koji se desio dan nakon što je Tramp putem telefona tražio od predsjednika Ukrajine da sprovede te istrage - pripadnik osoblja je pitao Sondlenda, američkog ambasadora u EU, šta Tramp misli o Ukrajini, rekao je Tejlor, najviši diplomata SAD u Ukrajini.

„Ambasador Sondlend je odgovorio da je Trampu više stalo do istraga o Bajdenu, na čemu Đulijani insistira“ rekao je Tejlor, mislići na Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija.

Na pitanje predsjedavajućeg odbora, demokrate Adama Šifa, da li to znači da je Trampu više stalo do istraga nego do Ukrajine, Tejlor je odgovorio potvrdno.

Istorijsku sesiju - prvu dramu oko opoziva nakon dvije decenije - Šif je započeo u prisustvu brojnih novinara, poslanika i pripadnika javnosti, sa potencijalnih nekoliko desetina miliona TV gledalaca, prenio je Rojters.

optužbe da je Tramp zloupotrijebio ovlašćenja, kategorično je opovrgao republikanac Devin Nunjes, odbacivši saučesništvo predsjednika u sagi koja se vrti oko toga da li su Tramp i njegovi saradnici na neprimjeren način vršili pritisak na Ukrajinu da ocrni političke rivale radi njegove političke koristi.

Bajden je bivši potpredsjednik i vodeći kandidat za demokratsku nominaciju na izborima 2020. Tejlor i Kent, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, izrazili su zabrinutost da je zamrzavanjem bezbjednosne pomoći Ukrajina ucijenjena da sprovede istrage.

„Pitanja koja nameće ova istraga o impičmentu je da li je predsjednik Tramp nastojao da iskoristi ranjivost tog saveznika i pozove Ukrajince da se miješaju u naše izbore“, rekao je Šif na početku sesije.

Saslušanje o impičmentu
Prva drama oko impičmenta nakon dvije decenije(Foto: Reuters)

„Naš odgovor na ova pitanje će uticati ne samo na budućnost ovog predsjedništva, nego na budućnost predsjedništva uopšte, i na to kakvo ponašanje američki narod može očekivati od svog glavnokomandujućeg“, rekao je Šif.

„Ako ovo nije ponašanje za opoziv, koje je?“ dodao je Šif.

Ovonedjeljna saslušanja, na kojima Amerikanci prvi put direktno čuju priče osoba umiješanih u događaje koji su izazvali kongresnu istragu, mogla bi pripremiti put da Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, odobri tačke opoziva - formalne optužbe - protiv Trampa.

To bi dovelo do suđenja u Senatu o tome da li će Tramp biti proglašen krivim za te optužbe i smijenjen s vlasti. Senat kontrolišu republikanci, koji su izrazili malu podršku Trampovom opozivu.

Na pitanje o proceduri impičmenta, Tramp je u Ovalnom kabinetu, na sastanku sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom, rekao da je „previše zauzet da bi pratio“ i okarakterisao ga kao „lov na vještice, obmanu“.

Nunjes je optužio demokrate da sprovode „pažljivo orkestriranu kampanju blaćenja“ koristeći „užasno jednostran proces“ i optužio „demokrate, korumpirane medije i pristrasne birokrate“ da pokušavaju da preokrenu rezultate izbora 2016. na kojima je Tramp pobijedio.

On se držao republikanske strategije, tvrdeći da Tramp nije učinio ništa loše kada je tražio od predsjednika Ukrajine da istraži Bajdenove.

Šif je rekao da istraga pokušava da utvrdi da li je Tramp pokušao da zvanične aktivnosti, poput sastanka u Bijeloj kući ili američke vojne pomoći, uslovi spremnošću Ukrajine da sprovede dvije političke istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor.

Fokus istrage je na telefonskom pozivu 25. jula, u kojem je Tramp tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o korupciji protiv Bajdena i njegovog sina Hantera i o diskreditovanoj teoriji da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke izbore 2016.

Hanter Bajden je bio član odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Demokrate ispituju da li je Tramp zloupotrijebio položaj kada je uskratio 391 milion dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini - ranjivom savezniku suočenom sa ruskom agresijom - kako bi izvršio pritisak na Kijev da sprovede istrage koje će politički koristiti Trampu.

Ukrajina je kasnije dobila taj novac, koji je Kongres odobrio da bi pomogao Ukrajini u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Tejlor, karijerni diplomata i bivši američki vojni oficir, ranije je bio ambasador SAD u Ukrajini, a sada je otpravnik poslova američke ambasade u Kijevu. Kent u Stejt departmentu nadzire politiku prema Ukrajini.

„Ne vjerujem da bi SAD trebalo da traže od drugih država da sprovode selektivne, sa politikom povezane istrage, ili da sudski gone oponente onih na vlasti jer takve selektivne akcije podrivaju vladavinu prava“, rekao je Kent.