PREDSJEDNIK SAD O TVRDNJAMA TEJLORA

Tramp negirao da je Sondlenda pitao o istragama u Ukrajini: Prvi put čujem za to

Proces opoziva Trampa pokrenule su demokrate u Predstavničkom domu kada se saznalo da je predsjednik SAD u telefonskom razgovoru 25. jula vršio pritisak na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži Trampovog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. godine
763 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp negirao je da je američkog ambasadora u Evropskoj uniji (EU) Gordona Sondlenda pitao o istragama u Ukrajini, dan pošto je 25. jula razgovorao telefonom s ukrajinskim predsjednikom.

O razgovoru Trampa sa Sondlendom 26. jula, javnost je juče upoznao najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor, tokom prvog dana javnih saslušanja svjedoka u procesu opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Tejlor je svjedočio da je jedan od njegovih podređenih čuo Sondlenda kako telefonom priča s Trampom 26. jula.

Sondlend je pozvao Trampa sa svog mobilnog telefona, a diplomata je čuo da je predsjednik SAD pitao o "istragama".

Povezani članci

14. Novembar 2019.

Trampu važne istrage o Bajdenu, a ne Ukrajina

Tramp je negirao da zna za taj razgovor, rekavši da je "prvi put čuo za to".

Zvaničnik upoznat sa dešavanjima rekao je da je službenik o kojem Tejlor govori politički savjetnik u Ambasadi SAD u Kijevu Dejvid Holms.

Holms je pozvan da svjedoči pred Kongresom u petak.

Proces opoziva Trampa pokrenule su demokrate u Predstavničkom domu kada se saznalo da je predsjednik SAD u telefonskom razgovoru 25. jula vršio pritisak na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži Trampovog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hanter, kao i istragu o poslovanju Hantera Bajdena u toj firmi i o ukrajinskom miješanju u američke izbore 2016. godine.