Koliko vrijedi najprofitabilnija svjetska kompanija: Manje nego što je želio Mohamed bin Salman

Kompanija je objavila ažurirani prospekt svoje inicijalne javne ponude (IPO) u kojoj se traži preko 25 milijardi dolara za prodaju 1,5 odsto akcija kompanije
2745 pregleda 0 komentar(a)
Aramko, Foto: Reuters
Aramko, Foto: Reuters

Saudijska Arabija je državnu naftnu kompaniju Aramko (Aramco) preliminarno procijenila na 1.600 do 1.700 milijardi dolara, prenose danas agencije.

Kompanija je objavila ažurirani prospekt svoje inicijalne javne ponude (IPO) u kojoj se traži preko 25 milijardi dolara za prodaju 1,5 odsto akcija kompanije.

Time bi potencijalno to mogla da bude najveća javna ponuda na svijetu, iz najprofitabilnije svjetske kompanije, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Procjena vrednosti je manja od 2.000 milijardi dolara koliko je, prema izvještajima, želio da postigne prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

U danas objavljenom saopštenju se navodi da će veličina osnovne ponude biti 1,5 odsto akcija kompanije, a cijena je određena u rasponu od 30-32 saudijska rijala (8.0 do 8,5 dolara).

Time bi, ukoliko se dobije gornji raspon cijene, inicijalna javna ponuda mogla da bude 25,60 milijardi dolara.

Ako se dobije gornja cijena ona bi mogla za malo da potuče rekordnu cijenu od 25 milijardi dolara koliko je dobio kineski gigant u elektronskom trgovanju Alibaba, 2014. godine.

Individualni investitori kao i velike institucije će moći da kupuju akcije koje se prodaju na saudijskoj berzi u Tadavul u Rijadu.

Prestolonasljednik želi da sakupi sredstva da diversifikuje saudijsku privredu od nafte, investiranjem u industrije koje nisu vezane za energiju.

Bonus video: