POLITIČKI MOTIVISANO HAPŠENJE?

Od marta se ne zna gdje je saudijska princeza: Drže je u kućnom pritvoru?

Anonimni izvor rekao je da ne zna ko je naredio njeno hapšenje, ali naglašava to nije bilo politički motivisano hapšenje te da vladajuće strukture kraljevstva nisu bile upućene
6646 pregleda 5 komentar(a)
Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud
Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud

Saudijska princeza Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud već nekoliko mjeseci vodi se kao nestala, a sada se vjeruje da je u kućnom pritvoru u Rijadu bez ikakve optužbe.

Izvor blizak princezi, koji nije želio biti imenovan iz sigurnosnih razloga rekao je za Deutsche Welle da, iako je princeza bila u kontaktu s porodicom, ona nije mogla razgovarati otvoreno jer je praćena njena komunikacija.

Princeza Basmah dugo se zalagala za ustavne reforme i humanitarna pitanja u Saudijskoj Arabiji.

Dokumenti u posjedu DW-a pokazuju da je princeza Basmah imala odobrenje za let iz Džedaha 18. decembra prošle godine u pratnji svoje kćerke radi hitnog medicinskog tretmana koji je zatražio njen ljekar u Švajcarskoj.

Američki advokat koji je organizovaao njenu evakuaciju, Leonard Benet, rekao je za DW da je princezin avion zadržan na zemlji i da joj nije dozvoljeno da izađe.

Otprilike dva mjeseca nakon toga, ispričao je Bnnet, ona je jednostavno nestala s radara, što je izgledalo poput otmice. Saudijske vlasti od tada ne odgovaraju na zahtjeve za informacijama.

Sada DW otkriva da bi princeza mogla biti u kućnom pritvoru. Anonimni izvor rekao je da ne zna ko je naredio njeno hapšenje, ali naglašava to nije bilo politički motivisano hapšenje te da vladajuće strukture kraljevstva nisu bile upućene.

Prijatelj i poslovni kolega koji takođe nijesu željeli biti imenovani potvrdili su da je princeza nestala od marta, ali oni ističu da vladajuća porodica mora znati gdje je ona.

Preporučujemo za Vas