PRIJETI MU KAZNA DO 20 GODINA ZATVORA

Optužen autor knjige o organizovanom kriminalu: Begli prao pare od korupcije u Venecueli?

Begli je koautor knjige "Drug Trafficking, Organized Crime and Violence in the Americas Today", objavljene 2015, a do sada je svjedočio pred Kongresom SAD i kao sudski vještak i davao je intervjue brojnim medijima
1066 pregleda 0 komentar(a)
Begli, Foto: Screenshot/Youtube
Begli, Foto: Screenshot/Youtube

Profesor međunarodnih odnosa sa Floride i koautor knjige o organizovanom kriminalu uhapšen je po federalnoj optužnici da je prao novac od korupcije u Venecueli.

Brus Begli (73) optužen je za zavjeru da se opere novac stečen kriminalom i za pranje novca, a prijeti mu kazna i do 20 godina zatvora.

Njegov advokat je izjavio da je uvjeren da će Begli biti oslobođen.

Begli je koautor knjige "Drug Trafficking, Organized Crime and Violence in the Americas Today", objavljene 2015, a do sada je svjedočio pred Kongresom SAD i kao sudski vještak i davao je intervjue brojnim medijima.

Šef njujorške kancelarije FBI Vilijam Svini mlađi naveo je da je Begli zarađivao od pomaganja drugima da operu novac.

"Jedina lekcija koja se danas može naučiti od profesora Beglija je da umiješanost u korupciju, podmićivanje i pronevjere vodi do optužnice", rekao je on.

Tužilac Džefri Berman je izjavio da je Begli otvorio račune u banci s isključivom namjenom pranja novca korumpiranih stranaca.

"Novac koji je Begli navodno prao zarađen je podmićivanjem i korupcijom, ukraden od građana Venecuele", rekao je Berman.

U optužnici se navodi da je Begli od novembra 2017. do aprila ove godine pristao da primi oko 14 uplata s računa u Švajcarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ukupno oko tri miliona dolara. 

Kako je navedeno, profesor je većinu novca prebacio na račune drugih zavjerenika da bi prikrio prirodu i izvor novca. 

Za sebe je uzimao proviziju od 10 odsto.