POSLJEDNJI POKUŠAJ

Netanjahu ponovo pozvao rivala Ganca da pregovaraju o vladi jedinstva

"Važno mi je da objasnim jednu stvar, ja prihvatam izazov i predlažem mu: momentalne lične razgovore, ti i ja, bez preduslova", napisao je Netanjahu na Tviteru
307 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je ponovo pozvao svog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Benija Ganca da razgovaraju i da posljednji put pokušaju da osnuju vladu nacionalnog vjedinstva kako bi se izbjegli treći izbori za manje od godinu dana, nakon što je sinoć Gancu istekao rok za formiranje vladajuće koalicije.

"Važno mi je da objasnim jednu stvar, ja prihvatam izazov i predlažem mu: momentalne lične razgovore, ti i ja, bez preduslova", napisao je Netanjahu na Tviteru.

Netanjahu je izrazio uvjerenje da se nesporazum može prevazići i da se mora "uložiti posljednji zajednički napor da se osnuje vlada jedinstva".

Njemu je kao i njegovim rivalima stalo da ne budu krivi za treće izbore.

Izraelski premijer je i sinoć uputio sličan poziv nakon što je Ganc obavijestio predsjednika Izraela Ruvena Rivlina da za 28 dana nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju i vratio mu mandat.

Netanjahu je pozivajući Ganca pomenuo da je Izrael usred kampanje protiv Irana na raznim frontovima i da je potrebna vlada jedinstva.

Prije Ganca nije uspio ni Netanjahuu koji je pravi dobio mandat da formira vladu nakon drugih izbora ove godine održanih 17. septembra na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Izraelski komentatori izražavaju sumnju da bi daljim razgovorima mogao da se prevaziđe politički zastoj jer ni jedna strana nije nagovijestila da odustaje od svojih zahtjeva.

Zbog tog zastoja Izrael već skoro godinu dana nema izabranu vladu.

Nakon dvije runde izbora ni Netanjahuov konzervativni Likud ni Gancov savez Plavo i bijelo nijesu imali dovoljno poslaničkih mjesta da obrazuju većinu sa savezničkim partijama u parlamentu sa 120  poslanika.

Poslije izbora u septembru Netanjahu, a potom Ganc su pokušali da formiraju vladu ali nijesu mogli da premoste jaz između dva bloka koji predvode.

Predsjednik Rivlin je apelovao na oba lidera da osnuju vladu jedinstva koju bi činili Plavo i bijelo i Likud.

Čak je predložio dogovor o podjeli vlasti na osnovu kojeg bi Netanjahu uzeo odsustvo ako bude podignuta optužica za korupciju protiv njega. Očekuje se da će se to desiti u narednim danima.

Međutim, dvije strane nijesu mogle da se dogovore ko će biti prvi premijer i Netanjahu je insistirao da pregovara u ime bloka 55 desničarskih i verskih partija koje su ga podržale, a Ganc je odbijao  da bude u vladi predvodjenoj premijerom koji je suočen s optužnicama.

U srijedu nekoliko sati pre isteka roka Ganc je obavijestio Rivlina  da ni on nije uspio da obrazuje koaliciju i da odustaje.

Kabinet predsjednika je potom najavio da će danas informisati predsjednika parlamenta Julija Edelštajna  da parlament ulazi prvi put u istoriji zemlje u period od 21 dana u kojem bilo koji član Knesata, uključujući Netanjahua i Ganca, može pokušati da obezbijedi većinuod 61 poslanika i postane premijer.

Taj poslanik imaće na raspolaganju 14 dana da obrazuje koaliciju.

Ako ni  jednog poslanika ne podrži 61 član Kneseta za tri nedjelje 22. Kneset će se raspustiti i raspisaće se treći izbori koji će se, kako se očekuje, održati u martu.

Razlog za nastavak političkog zastoja je između ostalog odluka lidera nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdora Libermana da ne podrži ni Netanjahua ni Ganca jer ni jedan od njih nije prihvatio njegov zahtjev za formiranjem sekularne vlade jedinstva.

Preporučujemo za Vas