Saudijska Arabija preuzima predsjedavanje G20

Novi ministar vanjskih poslova saudijskog kraljevstva, princ sa diplomatskim iskustvom na Zapadu, sletio je danas u japanski grad Nagoju kako bi se sastao sa svojim kolegama iz država G20
777 pregleda 0 komentar(a)
Bin Salman, Foto: Reuters
Bin Salman, Foto: Reuters

Saudijska Arabija trebala bi na godinu dana preuzeti predsjedanje grupom 20 najrazvijenijih država svijeta (G20), javlja u petak Reuters i dodaje da se ta kraljevina oporavlja od pometnje koju je izazvala prošle godine ubistvom novinara Džamala Kašogija.

Novi ministar vanjskih poslova saudijskog kraljevstva, princ sa diplomatskim iskustvom na Zapadu, sletio je danas u japanski grad Nagoju kako bi se sastao sa svojim kolegama iz država G20.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud imenovan je šefom diplomatije u oktobru i tako se pridružio novoj generaciji pripadnika kraljevske porodice, mahom 40-godišnjaka, koji su pod 34-godišnjim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom došli u prvi plan i zauzeli važne pozicije u vlasti.

Diplomati ocjenjuju da bi preuzimanje predsjedanja grupom G20 moglo pomoći Rijadu da probleme vezane uz ubojstvo Kašogija, zatvaranje aktivista za ženska prava i rat u Jemenu ostavi iza sebe.

Kralj Salman ističe predsjedanje nad G20 kao dokaz da Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji.

Princ Faisal će preuzeti štafetu na svečanosti u Nagoji u subotu za kad su predviđeni razgovori i rasprave ministara vanjskih poslova.

G20 je ove godine predvodio Japan koji je s 33 milijarde američkih dolara prošle godine bio za Saudijsku Arabiju drugo po veličini izvozno tržište.

Bonus video: