"JEDINI NAČIN DA SE IZBJEGNU NEPOTREBNI IZBORI"

Ganc predlaže vladu Izraela sa Likudom: Prvo bi on bio premijer, pa Netanjahu

Izraelski mediji navode da je Ganc u obraćanju novinarima optužio Netanjahua da narod Izraela drži kao taoce zbog svojih pravnih problema i rizikuje da izbijanje unutrašnjeg rata samo da bi ostao na vlasti
532 pregleda 0 komentar(a)
Ganc, Foto: Reuters
Ganc, Foto: Reuters

Glavni rival premijera Izraela, Benjamina Netanjahua, Beni Ganc predložio je večeras  vladu nacionalnog jedinstva sa Netanjahuovim konzervativnim Likudom koju bi on predvodio.

Taj lider saveza partija centra Plavo i bijelo rekao je da bi on bio na čelu vlade dvije godine i onda bi premijer u naredne dvije godine bio Netanjahu ako bude oslobođen optužbi za korupciju. 

Ganc je ocijenio da je to “jedini način da se izbjegnu nepotrebni izbori koje niko ne želi”. 

To je Gancova prva konkretna ponuda za prevazilaženje političkog zastoja u Izraelu otkako je vrhovni tužilac u četvrtak objavio da će Netanjahu biti optužen, konstatuje AP. 

Netanjahu trenutno predvodi prelaznu vladu nakon dvije runde parlamentarnih izbora poslije kojih nije obrazovana vladajuća koalicija. 

Sva ranija nastojanja da se postigne dogovor o podjeli vlasti između dvije najveće partije nisu urodila plodom, a Netanjahu se zarekao da će ostati na funkciji.

Izraelski mediji navode da je Ganc u večerašnjem obraćanju novinarima optužio Netanjahua da narod Izraela drži kao taoce zbog svojih pravnih problema i rizikuje da izbijanje unutrašnjeg rata samo da bi ostao na vlasti.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, je takođe kritikovao Netanjahua što je optužio tužioce da su pokušali udar protiv njega. 

“Ni jedan izraelski lider,  desničar ili ljevičar, nije se nikada usudio da pomisli da država njemu pripada,  da bez njega nema pravo da postoji. Država Izrael i narod Izraela nisu  privatno vlasništvo ni jednog lidera”, rekao je Netanjahuov rival. 

Netanjahu je optužbe za korupciju označio kao lov na vještice i kritikovao policiju i tužioce tokom čitave istrage. 

U optužnici je navedeno da je on dobio na poklon šampanjac i cigare u vrijednosti više hiljada dolara od prijatelja milijardera, nudio usluge novinskom izdavaču i koristio svoj uticaj da pomogne bogatom telekom magnatu u zamenu za povoljno izvještavanje na novinskom sajtu telekomunikacione kompanije. 

Po zakonu premijer Izraela mora da podnese ostavku samo ako bude proglašen krivim ali se očekuje da će biti pod političkim pritiskom da to učini. 

Ganc mu je večeras poželio da bude oslobođen svih optužbi. 

Likud je u odgovoru podsjetio da Ganc nije uspio da obrazuje vladu poslije izbora 17. septembra i da  bi savez Plavo i bijelo sada mogao da predstavi novog vođu kako bi se razmatrala rotacija. 

Netanjahuu je prije Ganca takođe bezuspješno pokušao da formira vladajuću koaliciju. 

Preporučujemo za Vas