GLASALO 71 ODSTO BIRAČA

Prodemokratskim kandidatima više od trećine mjesta na izborima u Hongkongu

Najteži poraz doživjela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je više od 100 od njenih 182 kandidata izgubilo
1230 pregleda 1 komentar(a)
Džimi Šem, Foto: Reuters
Džimi Šem, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2019. 23:23h

Prodemokratski kandidati osvojili su više od trećine mjesta na današnjim lokalnim izboraima u Hongkongu, pokazuju djelimični rezultati glasanja koje se smatra testom podrške višemjesečnim antivladinim protestima u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Među pobjednicima izbora, na kojima je zabilježena visoka izlaznost, su bivši studentski lideri i kandidat koji je zamijenio poznatog aktivistu Džošuu Vonga, jedinu osobu kojoj je zabranjeno učešće na izborima.

Pobijedio je i jedan od organizatora protesta Džimi Šem, pretučen u oktobru, kao i prodemokratski poslanik kojem je napadač odgrizao dio uha.

Prema nepotpunim rezultatima, prodemokratski kandidati osvojili su 159 od 452 mandata u 18 okružnih vijeća.

Najteži poraz doživjela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je više od 100 od njenih 182 kandidata izgubilo.

Izborna komisija je saopštila da je glasalo 71 odsto od 4,1 milion registrovanih birača, znatno više od 47 odsto, kolika je bila izlaznost na istim izborima održanim prije četiri godine.

Današnji izbori imaju veliki simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima, pošto se smatra da dobar rezultat opozicije ukazuje da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je danas poslije glasanja da su nemiri otežali organizovanje izbora, i da se nada da stabilnosti i mira neće biti samo danas nego i ubuduće i da će glasanje pokazati da niko ne želi da u Hongkongu ponovo bude haos.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu i u početku su bili mirni.

Demonstracije na kojima je vremenom sve češće dolazilo do sukoba s policijom, izrodile su protestni pokret protiv vlade Hongkonga i Pekinga i prerasle su u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Preporučujemo za Vas