RAZGOVARAO SA ŽRTVAMA KATASTROFE U JAPANU

Papa Franjo zabrinut zbog nuklearne energije

"Važne odluke moraju da budu donijete u vezi s korišćenjem prirodnih resursa, i naročito budućih energetskih izvora", kazao je papa
266 pregleda 0 komentar(a)
Papa u Japanu, Foto: Reuters
Papa u Japanu, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo izrazio je danas, poslije razgovora sa žrtvama nuklearne katastrofe u Japanu, zabrinutost zbog nuklearne energije, rekavši da razvoj budućih izvora energije mora da uzme u obzir zaštitu živote sredine.

Papa Franjo nije otvoreno podržao zabranu nuklearne energije tokom emocionalnog susreta sa žrtvama katastrofe iz 2011. godine, ali je podsjetio da su se japanski katolički biskupi založili za ukidanje nuklearnih elektrana poslije te havarije u kojoj su se istopila tri reaktora u elektrani Fukušima, uslijed cunamija izazvanog zemljotresom.

Zbog te katastrofe iz 2011. godine raseljeno je 160.000 ljudi, a gotovo devet godina kasnije više od 40.000 njih još ne može da se vrati kućama.

"Važne odluke moraju da budu donijete u vezi s korišćenjem prirodnih resursa, i naročito budućih energetskih izvora", kazao je papa.

Papa u Japanu
Papa u Japanu(Foto: Reuters)

Papa je juče, prvog dana posjete Japanu, posjetio gradove Nagasaki i Hirošimu, na koje su SAD bacile atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata, gde je od svjetskih lidera zatražio da se odreknu nuklearnog oružja, ocijenivši da je i korišćenje i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno.

Vlada japanskog premijera Šinza Abea danas je odgovorila na Franjinu poruku, navodeći da Tokio teži svijetu bez nuklearnog naoružanja, ali da i dalje zavisi od američkog nuklearnog odvraćanja zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu.

Preporučujemo za Vas