Ubicama novinarke plaćeno 150 hiljada

Detalje zavjere za ubistvo novinarke je objavio Rojters, navodeći da su plaćene ubice dobile samo 150.000 eura. Vins Muskat je to saopštio policiji u aprilu 2018, u nadi da će dobiti pomilovanje. Detalji njegovog svjedočenja su proslijeđeni britanskoj agenciji prošle godine, ali su tek sada objavljeni da ne bi naškodili istrazi
4334 pregleda 0 komentar(a)
Građani traže ostavku premijera: Protesti u Valeti, Foto: AP
Građani traže ostavku premijera: Protesti u Valeti, Foto: AP

U ljeto 2017, Vins Muskat je dovezao prijatelja Alfreda Deđorđa do kafića blizu prijestonice Malte. Nakon nekoliko minuta, Deđorđo se vratio i rekao Muskatu da imaju posao: da ubiju glavnu novinarku na ostrvu, Dafne Karuanu Galiciju.

Karuana Galicija, koja je likvidirana kada je njen automobil eksplodirao u selu Bidnija u oktobru 2017, razotkrila je korupciju na najvišem nivou u malteškim političkim i poslovnim krugovima, i uveliko je smatrana trnom u oku laburističke vlade premijera Džozefa Muskata.

Detalje zavjere za ubistvo novinarke je objavio Rojters, navodeći da su plaćene ubice dobile samo 150.000 eura. Vins Muskat je to saopštio policiji u aprilu 2018, u nadi da će dobiti pomilovanje. Detalji njegovog svjedočenja su proslijeđeni britanskoj agenciji prošle godine, ali su tek sada objavljeni da ne bi naškodili istrazi.

Protest u Valeti
Protest u Valeti(Foto: AP)

Premijer Muskat (nije u srodstvu) je do sada odbijao da pomiluje Vinsa Muskata, iako je abolirao drugog učesnika zavjere, taksistu Mevlina Teumu. Teuma je priznao da je posredovao između počinitelja i naručioca ubistva. On je pušten uz mjere nadzora i danas bi trebalo da svjedoči na sudu.

Teuma, koji je uhapšen 14. novembra u okviru odvojene istrage, ponudio je dokaze koji su šest dana kasnije doveli do hapšenja vodećeg malteškog biznismena Jorgena Feneka. Prva hapšenja u istrazi su se desila 3. decembra 2017. kada su Muskat i dva navodna saučesnika, braća Alfred i Džordž Deđorđo optuženi za ubistvo novinarke. Njih trojica sada čekaju suđenje.

Odustali od plana da je upucaju

Muskat, koji je bio poznat policiji zbog manjih prekršaja, odlučio je da progovori u aprilu 2018. nakon što je policija saopštila da će njegov iskaz biti korišten kao dokaz samo ako Muskat dobije pomilovanje. Muskat je rekao policiji da je ubicama dato 150.000 eura da ubiju Dafne, pri čemu je 30.000 isplaćeno unaprijed. Upotrijebili su bombu koja je kupljena od malteških gangstera, a nabavljena je od italijanske mafije, piše Rojters.

Prema Muskatovom svjedočenju, zavjerenici su prvo odlučili da upucaju novinarku i kupili su pušku sa teleskopskim nišanima. Oružje je nabavljeno iz Italije, a Alfred Deđorđo je trebalo da ispali smrtonosne hice.

Banda je neko vrijeme pomno pratila kretanje novinarke, ali su, iz nepoznatih razloga, odlučili da bi bili preteško upucati novinarku, prema Muskatovom svjedočenju do kojeg je došao Rojters.

Pošto su vratili pušku snabdjevaču, data im je bomba i pokazano kako da je aktiviraju, ispričao je Muskat.

Dafne je živjela u selu Bidnija, gdje je imala kuću u kompleksu ograđenom zidom. Automobil je obično parkirala unutar kompleksa, što je ubicama otežavalo pristup.

Međutim, u noći 15. oktobra 2017, Muskat i braća Deđorđo su vidjeli da je vozilo parkirano izvan kapije kompleksa. Sljedećeg jutra su pošli u Bidniju da postave bombu.

Dok su Džordž i Muskat čuvali stražu, Alfred je provalio u automobil i postavio eksploziv ispod sjedišta vozača.

Policija je na sudu opisala kako je na osnovu telefonskih podataka otkriveno da se Džordž Deđorđo kasnije ukrcao na jahtu i da je bio u Velikoj luci Valete kada je novinarka izašla iz kuće oko tri sata popodne 16. oktobra.

Džirdž Diđorđo je sa jahte poslao SMS i tako aktivirao bombu u Dafninom automobilu.

Saradnik premijera optužen da je organizator

Policija koja istražuje ubistvo novinarke ispitivala je najbližeg premijerovog saradnika povodom tvrdnji da je organizovao likvidaciju, kazali su upućeni izvori.

Optužbe protiv Kita Šembrija, bivšeg šefa kabineta malteške vlade, iznio je biznismen Fenek, koji traži imunitet u zamjenu za svjedočenje.

Fenek je takođe naveo da je muškarcima koji su podmetnuli bombu plaćeno 130.000 eura, prenio je „Gardijan“, pozivajući se na izvore upućene u istragu.

Šembri, koji je uhapšen u utorak ujutro, ranije je poricao bilo kakvu vezu sa ubistvom novinarke.

Kit Šembri
Šembri optužen da je organizovao likvidaciju(Foto: AP)

Policija je upozorila da još provjerava Fenekove tvrdnje i da nisu sve pouzdane, prenijeli su lokalni mediji.

Premijer Džozef Muskat je juče rekao da će dati komentar tek da se okonča istraga i izrazio nadu da će se to desiti „u narednih nekoliko sati“. Muskat je posljednjih godina odbacivao optužbe na račun najbližih saradnika i sada je suočen sa sve većim pritiskom da podnese ostavku.

Fenek je navodno rekao policiji da ga je Šembri kontaktirao u vezi sa Karuana Galicijom u novembru 2016, nedugo pošto je ona na svom blogu objavila da se Šembri liječi od kancera, piše „Gardijan“.

Ranije ove nedjelje, policija je ispitala ljekara Adrijana Velu, osumnjičenog da je proslijedio Feneku dvije kucane, nepotpisane poruke od Šembrija. Fenek je jednu od poruka dobio nakon hapšenja dok je bio pod nadzorom u bolnici, kada mu je zbog bolova u grudima prošle subote omogućena pauza od ispitivanja.

Biznismen tvrdi da su poruke sadržale instrukcije o tome šta da kaže na ispitivanju, prema izvorima upućenim u istragu.

„Gardijan“ piše da je Fenek rekao policiji da je jednom posredniku dao 150.000 eura da isplati ubice. Posrednik je navodno zadržao 20.000 za sebe, a ostatak predao bombašima.

Fenek je uhapšen prošle nedjelje dok je pokušavao da napusti Maltu. On je dao ostavku na funkciju direktora u kompanijama koje kontrolišu njegove interese u oblasti energetike, nekretnina i igara na sreću.

Fenek je suvlasnik elektrane, zajedno sa njemačkom kompanijom Simens i azerbejdžanskim Sokarom. Elektrana proizvodi struju za Maltu na osnovu vladinog ugovora dodijeljenog na javnom tenderu, navodi „Gardijan“.

Konrad Mici, ministar energetike u vrijeme kada je dodijeljen ugovor, dao je ostavku prošle nedjelje. Karuana Galicija je objavila da su on i Šembri preuzeli kontrolu nad panamskim paravan kompanijama nedugo nakon preuzimanja funkcije.

Istraživačka novinarka je otkrila da postoji tajna kompanija „17 Black” u vlasništvu Feneka, preko koje je trebalo da bude deponovan novac na račune Šembrijevih i Micijevih firmi. Nema dokaza da je novac uplaćen i Mici poriče veze sa Fenekovom kompanijom.

Bonus video: