NOVI SNIMAK PROCURIO U JAVNOST

Makron, Džonson i Trudo snimljeni kako ismijavaju Trampa

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa
3807 pregleda 3 komentar(a)
Makron i Džonson sa Stoltenbergom, Foto: BETA-AP
Makron i Džonson sa Stoltenbergom, Foto: BETA-AP
Ažurirano: 04.12.2019. 13:56h

Novi snimak koji je procurio u javnost pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ogovaraju i ismijavaju Donalda Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog nasljednika, princa Čarlsa, piše B92.

Na njemu se mogu vidjeti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron, kako, stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Dio razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

"A zbog toga si kasnio?" pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na njega se nadovezuje Trudo: "Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta."

"O da, da, najavio je...", kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak poslije podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je prije samita oštro napao Makrona zbog njegove ocjene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da "ostaje pri svojim tvrdnjama" o NATO-u kao savezu koji je u stanju "moždane smrti", što je Tramp nazvao "uvredljivim".

Ono što Makron dalje kaže opet ne može da se razumije na snimku jer je bio okrenut leđima.

"Samo se vidjelo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)", kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodni samita NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor evropskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno neće poboljšati atmosferu danas kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojem su odnosi zategnuti, prije svega, zbog turske vojne operacije u Siriji, piše Indeks.

Preporučujemo za Vas