JAKUBEC I TURAŠEV SARAĐIVALI SA RUSKOM OBAVJEŠTAJNOM SLUŽBOM

Ukrali 100 miliona dolara: SAD nudi pet miliona dolara nagrade za pomoć u hapšenju ruskih hakera

Prema tekstu optužnice, Maksim Jakubec i Igor Turašev su inficirali kompjutere, prije svega bankovne, u desetinama zemalja i od 2011. ukrali više od 100 miliona dolara
8399 pregleda 5 komentar(a)
Jakubec i Turašev, Foto: US DEPARTMENT OF JUSTICE
Jakubec i Turašev, Foto: US DEPARTMENT OF JUSTICE
Ažurirano: 05.12.2019. 19:42h

Američke vlasti su danas podigle optužnicu protiv navodnog lidera ruske grupe Evil Corp, koja se bavi sajber kriminalom, i naredile zamrzavanje imovine 17 njenih saradnika zbog hakerskih napada u kojima su ukrali više od sto miliona dolara od kompanija širom svijeta.

U okviru akcije protiv Evil Corp, koju su zvaničnici opisali kao jednu od najštetnijih kriminalnih organizacija na internetu, ponuđena je nagrada od pet miliona dolara za informaciju koja može dovesti do hapšenja njenog navodnog lidera Maksima Jakubeca, prenio je Rojters.

Britanske vlasti su opisale Jakubeca (32)  kao zaljubljenika u automobile, kojem na tablicama „lamborginija“ piše „lopov“ na ruskom i koji je vodio operaciju iz podruma moskovskih kafića, navodi Rojters.

„Jakubec je pravi kriminalac 21. vijeka,“ rekao je zamjenik američkog ministra pravde Brajan Benckovski. „On je zaslužio mjesto na FBI listi najtraženijih sajber kriminalaca u svijetu.“ Evil Corp. navodno stoji iza sve šire porodice štetnog štetnog softvera poznatog kao Dridex, koji napada banke i kompanije od 2011. godine. Meta su bile manje firme i organizacije koje nemaju sofisticiranu sajber zaštitu, kazali su američki zvaničnici. BBC navodi da su hakovane i škole i vjerske organizacije. Gubici iznose 70 miliona dolara samo u SAD.

Američka ministarstva finansija i pravde sarađivala su sa britanskom Agencijom za borbu protiv organizovanog kriminala (NCA).

Pored kompanije u tim državama, meta su bile i Francuska, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija i Malezija.

Ističući navodne veze između sajber kriminalca i ruske države, američko ministarstvo finansija je saopštilo da je Jakubec radio i za rusku Federalnu službu bezbjednosti (FSB) i da je krao povjerljivi materijal u ime Moskve.

Jakubecov bliski saradnik Igor Turašev je takođe danas optužen u SAD zato što je navodno obavljao različite funkcije u grupi. Britanske vlasti su saopštile da su već uhapsile i osudile osam drugih članova grupe.

Rojters navodi da je ovo makar druga velika akcija  američkih vlasti i njihovih saveznika protiv Evil Corp. U optužnici iz 2015, Jakubec i Turašev se terete za seriju prevara i hakerskih napada, ali nikad nisu uhapšeni i, nakon kratkog prekida, Dridex je nastavio da krade novac.

Džon Šir, ekspert Sofosa, britanske kompanije za sajber bezbjednost, smatra da su današnji pokušaji najsnažniji, ali je izrazio sumnju da će Jakubec ikad biti izveden pred lice pravde. „Kakve su šanse da će se taj momak suočiti sa suđenjem u Sjedinjenim Državama? Vjerovatno ravne nuli,“ rekao je Šir.

Preporučujemo za Vas