Izrael odgovorio na raketiranje iz Gaze: Bombardovani položaji Hamasa

Izvještaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, navodi AP, a izraelski mediji su kasnije objavili da su dvije osobe ranjene
903 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski avion bombardovao je rano jutros nekoliko ciljeva ekstremista u Gazi nakon što su sinoć tri rakete ispaljene sa te palestinske teritorije u pravcu juga Izraela.

U vojnom sapštenju je navedeno da su ciljani vojni logori i pomorska baza Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom.

Izvještaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, navodi AP, a izraelski mediji su kasnije objavili da su dvije osobe ranjene.

U subotu uveče je Izrael saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreo dvije od tri rakete ispaljene iz Gaze.

Kasnije je rečeno da su sve tri rakete oborene.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketnu vatru.

Izraelska vojska je rekla da je Hamas odgovoran za svo nasilje koje dolazi iz Gaze.

Prekogranično nasilje između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi izbijalo je povremeno u posljednjim godinama.

U novembru su se dvije strane nakratko žestoko sukobile, što nije zabilježeno mjesecima.

Lideri Hamasa i manje radikalnije organizacije Islamski džihad su u Kairu gdje pregovaraju s egipatskim posrednicima o učvršćivanju prekida vatre što bi dovelo, kako se očekuje, do ekonomskih podsticaja i ublažavanja ograničenja u okviru izraelske blokade Gaze koja traje već 12 godina, navodi američka agencija.

Hamas je tri puta ratovao s Izraelom otkako je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Bonus video: