Istraga FBI-a opravdana, ali puna grešaka

Inspekcija Ministarstva pravde objavila izvještaj u kojem navodi da nije pronašla dokaze o političkoj pristrasnosti FBI-a prilikom istrage o kontaktima Trampovog izbornog štaba sa Rusijom 2016, ali ukazuje na brojne propuste
2212 pregleda 0 komentar(a)
Izvještaj pokazuje da se radilo o pokušaju zbacivanja: Tramp, Foto: Beta/AP
Izvještaj pokazuje da se radilo o pokušaju zbacivanja: Tramp, Foto: Beta/AP

Inspekcija američkog ministarstva pravde saopštila je da je otkrila brojne greške i propuste, ali ne i dokaze političke pristrasnosti FBI-a kada je ta agencija otvorila istragu o kontaktima članova izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije 2016. godine.

Izvještaj generalnog inspektora Majkla Horovica će po svoj prilici pružiti municiju i Trampovim pristalicama i njegovim demokratskim kritičarima u debati oko legitimiteta istrage koja je bacila sjenku na prve dvije godine njegovog mandata, navodi Rojters.

Tramp koji je istragu FBI-a u više navrata nazivao „lovom na vještice”, kazao je sinoć da izvještaj Horovica pokazuje da se radilo o „pokušaju njegovog zbacivanja i da je u tome učestvovalo puno ljudi”.

Horovic je u martu prošle godine najavio istragu Ministarstva pravde, a od tada je pregledao više od milion snimaka i sproveo preko 1.000 intervjua.

Horovic
Horovic je pregledao više od milion snimaka i sproveo preko 1.000 razgovora(Foto: Beta/AP)

Inspekcija u izvještaju pokušava da procijeni da li je FBI imao osnova za nadzor Kartera Pejdža, bivšeg savjetnika u Trampovom izbornom štabu koji je živio i radio u Rusiji. U izvještaju se zaključuje da je FBI koristio povjerljive doušnike u skladu sa pravilima agencije i bez političke pristrasnosti, ali se navodi da nije ispunio standarde prilikom traženja dozvole od Suda za strani obavještajni nadzor (FISA) za praćenje Pejdža.

„Činjenica da je toliko osnovnih i suštinskih grešaka napravljeno prilikom četiri FISA prijave od strane tri različita pažljivo birana tima, prilikom jedne od najosjetljivijih FBI istraga... pokreće značajna pitanja u vezi sa lancem komande u FBI i nadzorom FISA procesa”, navodi se u izvještaju.

Horovic
Horovic je u martu prošle godine najavio istragu(Foto: Beta/AP)

Inspekcija takođe osporava način na koji je FBI predstavio rad bivšeg britanskog obavještajnog agenta Kristofera Stila, autora takozvanog Stilovog dosijea - niza uglavnom nepotkrijepljenih navoda o Trampu.

Stila je angažovala pravna firma u ime Trampovih političkih protivnika, uključujući i izborni štab Hilari Klinton, kako bi sproveo istraživanje. FBI se u istrazi u velikoj mjeri oslanjao na Stilovo istraživanje.

Horovic je u izvještaju naveo da je FBI „preuveličao značaj” Stilovog rada kada je naveo da je pouzdan. Takođe se navodi da je FBI izostavio relevantne informacije o jednom od Stilovih izvora, za kojeg je i sam Stil kazao da je „hvalisavac” sklon „prevarama”. Izvještaj inspektora, objavljen na isti dan kada se odvija saslušanje za impičment u čijem su fokusu Trampovi postupci u vezi sa Ukrajinom, ponovo je skrenuo pažnju na pravne i političke istrage koje potresaju Bijelu kuću od trenutka kada je Tramp stupio na dužnost.

Istraga, koju je na kraju preuzeo specijalni savjetnik Robert Muler pošto je Tramp smijenio Džejmsa Komija sa funkcije direktora FBI, počela je u julu 2016. godine pošto je agencija saznala da je bivši Trampov savjetnik u kampanji, Džordž Papadopulos javno govorio da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampovoj protivnici Hilari Klinton u vidu ukradenih mejlova.

Te mejlove, koje su ruski obavještajni operativci hakovali sa demokratskih mejl naloga, objavio je Vikiliks nekoliko nedjelja prije izbora. Zvaničnici tvrde da je to naudilo kampanji Klintonove i pomoglo Trampu.

Nekoliko mjeseci kasnije, FBI je tražio i dobio nalog za nadzor Pejdža. Zvaničnici su brinuli o tome da je ruska vlada regrutovala Pejdža, mada je on to u više navrata demantovao i nikada protiv njega nije podignuta optužnica.

Američki ministar pravde Vilijam Bar izdao je sinoć saopštenje u kojem praktično ignoriše glavni zaključak generalnog inspektora da je bilo dovoljno dokaza da FBI otvori istragu o Trampovoj kampanji.

„Izvještaj generalnog inspektora sada jasno pokazuje da je FBI otvorio neopravdanu istragu o američkoj predsjedničkoj kampanji isključivo na osnovu sumnje koja, po mom mišljenju, nije bila dovoljna da opravda preduzete korake”, navodi se u saopštenju ministra pravde.

Bonus video: