neslavni rekordi

Za godinu dana uništena prašuma veličine Portorika

Brojka za prošli novembrar koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka
1295 pregleda 0 komentar(a)
Dio Amazonije uništen u požarima, Foto: AP
Dio Amazonije uništen u požarima, Foto: AP

Uništavanje šume u brazilskoj Amazoniji dostiglo je najviši nivo u novembru od kako su 2015. počeli da se bilježe neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci kojima raspolaže brazilska vlada.

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće svjetske tropske prašume, što je za 103 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume u periodu od januara do novembra dostiglo 8.934 kvadratna kilometra, što je 83 odsto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sistem koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma, prenosi Hina.

Proces uništavanja šuma obično se uspori u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Brojka za prošli novembrar koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Istraživači i aktivisti za očuvanje životne sredine krive desno orijentisanog brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvosječe pozivajući na razvoj u Amazoniji.

Preporučujemo za Vas