policija jebacala suzavac i tukla demonstrante

Nasilje na protestu u Nju Delhiju zbog zakona o državljanstvu

Trećeg dana do sada mirnih demonstracija došlo je do nemira, a policija navodi da su zapaljena tri autobusa
620 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od povrijeđenih demonstranata, Foto: AP
Jedan od povrijeđenih demonstranata, Foto: AP

Indijska policija danas je bacala suzavac i tukla demonstrante palicama u Nju Delhiju, gdje su hiljade protestovale zbog novog zakona koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama koje bježe od progona iz nekoliko susjednih zemalja.

Trećeg dana do sada mirnih demonstracija protiv tog zakona došlo je do nemira, a policija navodi da su zapaljena tri autobusa.

Policija je navela da je šest njenih pripadnika povrijeđeno u sukobima u bogatom naselju na jugu Nju Delhija.

Protesti hiljada demonstranata prvobitno su izbili na sjeveroistoku Indije, u saveznoj državi Asam, čiji stanovnici strahuju da će priliv migranata razvodniti tamošnju plemensku kulturu.

Parlament Indije 11. decembra je usvojio predlog zakona o državljanstvu za koji vlada kaže da treba da štiti vjerske manjine od progona iz okolnih zemalja, dok lideri indijske muslimanske zajednice, koja broji oko 200 miliona ljudi, kažu da je riječ o gruboj diskriminaciji.

Novom mjerom biće olakšana naturalizacija hindusima, hrišćanima, sikima, budistima, parsima ili đainistima koji su se doselili iz Bangladeša, Pakistana ili Avganistana, ali isključuje muslimanske pripadnike vjerskih manjina poput Rohindža, proganjanih iz susjednog Mjanmara.

U sukobima na protestima zbog tog zakona do sada je poginulo pet ljudi.