„Ne biste tako reagovali da je u Rusiji ubijen novinar“

Socijademokratski članovi Evropskog parlamenta optuženi da daju Malti specijalni tretman
3855 pregleda 0 komentar(a)
Muskat na samitu EU prošle nedjelje, Foto: AP
Muskat na samitu EU prošle nedjelje, Foto: AP

Malta je juče ponovo bila tema rasprave u Evropskom parlamentu - i to vladavina prava i situacija nakon ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije.

Socijalistički i konzervatvni poslanici su se sukobili povodom političkog skandala koji potresa mediteransko ostrvo zbog istrage o ubistvu. Neki su pozvali premijera Džozefa Muskata da odmah podnese ostavku.

Na sjednici u Strazburu predstavljena je rezolucija u kojoj je izražena duboka zabrinutost zbog „integriteta i kredibiliteta istraga“. U tekstu, koji će sjutra biti stavljen na glasanje, EU je upozorena da postoji rizik da to „potraje sve dok je premijer na funkciji“.

Pošto je istraga pokazala bliske veze između osumnjičenih u slučaju sa Muskatovim najbližim saradnicima, on je najvaio da će se povući, ali tek u januaru.

Iako su poslanici koji su govorili u Strazburu osudili ubistvo, mnogi članovi grupe Socijalisti i demokrate (S&D), izbjegli su da pozovu Muskata da ode. Socijalistički poslanici su naveli da će čekati da istraga bude sprovedena nezavisno i pozvali na jačanje vladavine prava na Malti.

„Sigurni smo da će proces pod nadzorom predsjednika Malte da se predlože ustavne reforme, dovesti do rezultata“, kazala je Miriam Dali, malteška socijalistička članica EP. „U međuvremenu, svi navodni slučajevi korupcije moraju se podrobno istražiti“.

Međutim, Manfred Veber, lider konzervatvne Evropske narodne partije (EPP), optužio je socijaliste za ćutanje i licemjerje i rekao da ne razumije zašto socijaldemokratska grupa i dalje podržava Muskata.

Paulo Ranžel, takođe iz EPP, optužio je članove S&D da daju Malti specijalni tretman.

„Neke kolege nemaju hrabrosti da kažu ono što bi rekli da je ubijen novinar u Rusiji, ili u Turskoj, da je neki novinar progonjen u Kini. Ako imate hrabrosti, molim vas recite Džozefu Muskatu da podnese ostavku i spase čast malteškog naroda i čast Evropske unije“, kazao je Ranžel.

Vera Jurova, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, poručila je tokom rasprave da EK „neće oklijevati da preduzme mjere“ ako ne bude napretka povodom vladavine prava na Malti.

Poslanici su, međutim, kritikovali EU zbog nedostatka reakcije prema Malti, posebno među liderima koji su se prošle nedjelje okupili u Briselu. Na samitu Evropskog savjeta, kojem je prisustvovao i Muskat, niko od njih nije rekao ništa javno u vezi sa situacijom na Malti. „Savjet bi trebalo da se duboko stidi“, kazala je liberalna poslanica Sofi in ‘t Veld.

„Šefovi vlada, koji sjede za stolom sa premijerom Malte i odbijaju da čak raspravljaju o tome šta se dešava... to je velika sramota, trebalo bi da preuzmu odgovornost za integritet EU“, dodala je.

Vratiti dostojanstvo Malti

Bivši predsjednik parlamenta EU Antonio Tajani je rekao da bi glasanje o rezoluciji trebalo da bude izglasavanje nepovjerenja Muskatu.

„Moramo vratiti dostojanstvo zemlji koja ne bi trebalo da bude smatrana kao mjesto gdje se prljavi novac reciklira ili gdje se pasoši prodaju ruskim tajkunima. To dostojanstvo se može vratiti samo kada Muskat podnese ostavku“, rekao je Tajani.

Malteška poslanica Roberta Metsola je kazala da su Maltežani primorani da ustanu protiv „kriminalne mreže koja je preuzela kontrolu i potkopava temelje naše republike“.

„Želimo da svijet zna da nismo svi napravljeni od istog materijala kao Džozef Muskat i kriminalci kojima daje vlast. Kada svijet gleda Maltu, trebalo bi da vidi naše pravo lice: ponosni narod koji je ustao“, istakla je Metsola.

Bonus video: