Debata o opozivu Trampa, Pelosi: Prekršio je Ustav...

Tramp je u međuvremenu na Tviteru objavio da "radikalna ljevica iznosi užasne laži i da je riječ o napadu na Ameriku i Republikansku partiju"
2275 pregleda 2 komentar(a)
Pelosi, Foto: BETA/AP
Pelosi, Foto: BETA/AP

Predstavnički dom Kongresa počeo je debatu o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa koji se tereti za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Očekuje se će glasanje o opozivu biti održano kasnije danas, a pošto demokrate imaju većinu, Tramp bi mogao da bude treći američki predsjednik koji je opozvan u Predstavničkom domu, piše Glas Amerike.

Debatu je otvorila predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je navela da su utvrđene činjenice da je predsjednik prekršio Ustav, da je prijetnja za nacionalnu bezbjednost i integritet izbora i da je počinio prestupe zbog kojih bi trebalo da bude opozvan.

"Danas smo ovdje da branimo demokratiju u ime naroda", rekla je ona.

Republikanski predstavnik u Kongresu Dag Kolins ponovio je da predsjednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu.

"Ovo je opoziv baziran na pretpostavkama", rekao je Kolins.

Tramp je u međuvremenu na Tviteru objavio da "radikalna ljevica iznosi užasne laži i da je riječ o napadu na Ameriku i Republikansku partiju".

Mediji ocjenjuju da je će predlog biti usvojen u Predstavničkom domu izvjesno jer ga kontrolišu demokrate

Međutim, Glas Amerike ocjenjuje da će suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, biti potpuno druga priča, s obzirom da to tijelo kontrolišu republikanci, a za osudu i smjenu predsjednika neophodna je dvotrećinska većina, te navode da je prilično izvjesno da će Tramp ostati predsjednik.

Bonus video: