Tramp: Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju

Tramp je rekao da SAD gube 100 milijardi dolara zbog loše politike i dodao da je oštra akcija ključna u borbi protiv nefer trgovine i jačanja nacionalne bezbjednosti
118 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2018. 12:21h

Američki predsjednik Donald Tramp stao je danas u odbranu predloženih taksi na čelik i aluminijum i ocijenio da su trgovinski ratovi dobri.

Tramp je napisao na Tviteru da su trgovinski ratovi dobri kada zemlja, u ovom slučaju SAD, gubi milijarde dolara u trgovini sa drugim zemljama, navodi agencija AP.

"Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju", naveo je on.

Tramp je rekao da SAD gube 100 milijardi dolara zbog loše politike i dodao da je oštra akcija ključna u borbi protiv nefer trgovine i jačanja nacionalne bezbjednosti.

Američki predsjednik izjavio je na jučerašnjem sastanku s direktorima iz metalske industrije da će "sljedeće nedjelje" uvesti uvozne takse za čelične i aluminijumske proizvode.

Predsjednik SAD je rekao novinarima da će uvozne takse za čelik biti 25 odsto, a za aluminijum 10 odsto.

Uvođenje taksi u SAD moglo bi dovede do trgovinskog rata s Kinom. S druge strane, Evropska unija je najavila da bi mogla da uvede ograničenja za proizvode iz SAD uključujući sok od pomorandže i burbon.

Ministarstvo trgovine SAD je u februaru tražilo od Trampa da uvede takse ili kvote na uvoz metalnih proizvoda, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost. Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung) je tada prenio da Evropska komisija planira uzvratne mjere za američke poljoprivredne proizvode, ali i viski i motore Harli-Dejvidson (Harley-Davidson). Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas odbio je da komentariše listu, ali naveo da će EU preduzeti "odgovarajuće mjere da odbrani industriju EU".

Bonus video: