TROJE OSUĐENO NA PO 24 GODINE ZATVORA

Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva Kašogija

Deset osoba oslobođeno je optužbi zbog nedostatka dokaza, naveo je tužilac
16489 pregleda 9 komentar(a)
Kašogi, Foto: AP
Kašogi, Foto: AP
Ažurirano: 23.12.2019. 11:42h

Sud u Saudijskoj Arabiji danas je osudio pet osoba na smrt za ubistvo novinara Džamala Kašogija, javila je državna televizija.

Saudijska državna televizija Al-Ekbarija javila je da je još troje osuđeno na zatvorske kazne.

Svi osuđeni imaju prava da se žale na presude.

Kašogija, kolumnistu Vašington posta, ubio je prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim saudijskih agenata.

Saudijski prestolonasljednik Mohamad bin Salman naišao je na međunarodnu osudu zbog ubistva novinara zato što je nekoliko saudijskih agenata uključeno u to ubistvo radilo direktno za njega.

Prestolonasljednik je negirao bilo kakvu umiješanost, ali je u oktobru rekao da kao saudijski lider preuzima punu odgovornost. Državna televizija takođe je javila da su istrage glavnog tužioca pokazale da nema dokaza da je bivši glavni savjetnik prestolonasljednika Saud al Katani, uključen u ubistvo.

Sud se takođe proglasio da nije kriv saudijski generalni konzul u Istanbulu Mohamed al Otaibi. On i još devetoro, čija imena nisu objavljena, pušteni su iz zatvora poslije izricanja presude, javila je državna televizija.

Kraljevina je sprovela suđenje optuženih u skoro potpunoj tajnosti. Poslije devet ročišta na suđenju je zaključeno da nije bilo prethodne namjere za ubistvo, prenijela je državna televizija.

Sudjenju je prisustvovao mali broj diplomata, ali je bilo zatvoreno za medije i za širu javnost.

Ubistvo Kašogija šokiralo je svijet. On je ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu jedno jutro u oktobru 2018. da uzme dokumente potrebne da se vjenča sa svojom turskom vjerenicom koja ga je čekala ispred konzulata. Nikad nije izašao iz konzulata.

Preporučujemo za Vas